Ponedeljak, 09.09.2002.

21:09

"Srbi i nealbanci obespravljeni"

Izvor: Beta

Default images

Preostali Srbi i drugi nealbanci na Kosovu i Metohiji su obespravljeni, opsti je zakljucak rasprave vodjene na Odboru za Kosovo Skupstine Srbije. U debati o trenutnom stanju u Pokrajini, baziranoj na osnovu analize Koordinacionog centra, potpredsednik tog tela Slobodan Samardzic rekao je da je u medjunarodnoj zajednici i u njenim najvisim telima, poput Saveta bezbednosti UN, opsti pritisak i trend da se u ocenama o stanju na Kosovu prioritet daje necemu sto nije trenutno najveci problem. Samardzic kaze da je "pritisak opsti, kako bi se prikazalo da na Kosmetu deluju paralelne institucije Srba ne bi li se sakrilo realno stanje u Pokrajini, koje je bez reda u svakom pogledu, a protiv cega je UNMIK nesposoban da se izbori". U procesu povratka raseljenih Srba i drugih nealbanaca u protekle 3 godine nije prakticno nista ucinjeno, iako Koordinacioni centar ima detaljan i osmisljen program povratka, rekao je on. "Za UNMIK je bitnije da na Kosovu i Metohiji odrzi prividan mir nego da vrati Srbe", rekao je Samardzic i dodao da medjunarodne misije kada je masovniji povratak Srba u pitanju, vode racuna o reakciji Albanaca.

Proces povratka treba uporedo da prati i bezbednost, smatra potpredsednik Vlade Srbije Nebojsa Covic. "Bezbednost je sloboda kretanja, a nje za Srbe na Kosovu i Metohiji nema", kaze je Covic.

 Predsednik Odbora Momcilo Trajkovic predlozio je formiranje specijalnog fonda za pomoc preostalim kosovskim Srbima i drugim nealbancima, zalazuci se za alternativne varijante povratka raseljenih lica. Trajkovic podrzava organizovan povratak raseljenih Srba, ali predlaze da se istovremeno drzava sama organizuje na projektima podizanja kuca raseljenima u sredinama u kojima su Srbi kompaktni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: