Ponedeljak, 09.09.2002.

17:47

Finale izvodjenja dokaza Tuzilastva o Kosovu

Izvor: B92

Default images
U poslednjoj nedelji rasprave o dogadjajima na Kosovu, pred Haskim tribunalom svedocila je Olivera Antonic Simic, analiticar Bezbednosno-informativne agencije, bivsi DB, javlja dopisnik B92 iz Haga Ljubica Gojgic. Olivera Antonic Simic vodila je zapisnik kada je bivseg sefa DB Radomira Markovica, o dogadjajima na Kosovu, ispitivao pripadnik te sluzbe Zoran Stijovic, koji je prosle nedelje svedocio pred Tribunalom. Oba svedocenja trebalo je da pokazu da Markovic nije govorio istinu kada je u Hagu negirao da je u izjavi sluzbenicima DB, koje je kasnije prosledjena Tuzilastvu, rekao da je Slobodan Milosevic naredio premestanje tela Albanaca poginulih na Kosovu. Ona je potvrdila da je s Markovicem obavljen razgovor na tu temu, rekavsi da nema primedbe na ono sto je o razgovoru izjavio Stijovic. On je u sudnici tvrdio da je izjava bivseg sefa DB autenticna. Olivera Antonic Simic rekla je, medjutim, da joj fotokopija izjave koja joj je pokazana u Tuzilastvu izgleda kao beleska koju je otkucala u Centralnom zatvoru, ali "da ne moze sa sigurnoscu da tvrdi da sadrzaj odgovara onome sto je ona u prolece 2001. otkucala, buduci da je proslo dosta vremena". Na pitanje, najpre tuzioca Dzefrija Najsa, a potom i Milosevica, da li je moguce da je Markovicu sporna beleska podmetnuta, ona je odgovorila: "Ne u mom prisustvu".

Pred Tribunalom je zavrseno svedocenje istrazioca Tuzilastva Dzona Zdrilica, koji je od 1999. bio zaduzen za intervjuisanje ocevidaca i ucesnika dogadjaja na Kosovu i za istrage vezane za masovne grobnice. Zdrilic je ponovio da nalazi DNK-analize koju su sproveli forenzicari instituta u Madridu, a koji su Tuzilastvu dostavljeni u julu, ukazuju da su posmrtni ostaci bar 11 pripadnika porodice Berisa, za koje se tvrdi da su nastradali u masakru u Suvoj Reci, pronadjeni na lokaciji Batajnica 1, kod Beograda. Tuzilastvo je preko tog svedoka u dokazni materijal uvelo i prepisku bivseg glavnog tuzioca Haskog tribunala Luiz Arbur, u kojoj ona obavestava Milosevica i druge drzavne funkcionere o zlocinima koji se dogadjaju na Kosovu, upozorava ih da ce ih smatrati odgovornim i da je njihov zadatak da kazne pocinioce tih nedela. Milosevic je zatrazio od suda da Luiz Arbur bude pozvana da svedoci pred Tribunalom, umesto da o njenoj prepisci govore njeni bivsi saradnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: