Četvrtak, 05.09.2002.

11:46

Stijovic svedocio u Hagu

Izvor: B92

Default images

Pred Haskim tribunalom svedocio je u cetvrtak Zoran Stijovic, pripadnik Bezbednosno-informativne agencije, donedavno DB, koji je od aprila do jula prosle godine, u svojstvu pomocnika nacelnika DB-a Beograda, vodio vise informativnih razgovora sa nekadasnjim nacelnikom tog Resora DB Radetom Markovicem, prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgic. Zoran Stijovic je zabelezio izjavu Radeta Markovica u kojoj bivsi sef DB-a govori o sastanku odrzanom u kabinetu Slobodana Milosevica, u martu 1999. godine, kada je navodno dogovarano kako da se uklone tragovi zlocina srpskih snaga na Kosovu. Svedoceci pred Tribunalom u julu mesecu, Markovic je negirao ove navode tvrdeci da je sadrzaj razgovora sa Stijovicem "slobodno interpretiran".

Stijovic je, medjutim, izjavio da je beleska potpuno autenticna. "Izjava je odraz stvarno prezentovane stvarnosti od strane Radeta Markovica", rekao je Stijovic napominjuci da je Markovic u konacnu verziju beleske uneo samo neke "stilske izmene" pre nego sto ju je sest puta potpisao. Stijovic je negirao tvrdnje Slobodana Milosevica da je na Markovica vrsio pritisak ali nije mogao da odgovori na pitanje da li su na bivseg sefa DB-a pritisak vrsili neki drugi sluzbenici policije koji su sa njim razgovarali.
Iako je u potpunosti potvrdio sadrzaj sporne beleske, u kojoj se kaze da je Markovic opisao sastanak na kome je Milosevic naredio Vlajku Stojiljkovicu da "preduzme mere radi uklanjanja leseva vec sahranjenih Albanaca", i Stijovic je u jednom delu svog svedocenja i sam negirao da je tada bilo reci o zlocinima i prikrivanju zlocina "jer da je Rade Markovic tako nesto govorio to bi se sigurno naslo u belesci". Pronalazenje vec sahranjenih leseva i njihovu identifikaciju Stijovic je objasnio kao sastavni deo procesa asanacije. 

Veci deo rasprave povodom Stijovicevog svedocenja protekao je u objasnjenjima da beleska koju je Stijovic napravio 2. jula, predstavlja deo pretkrivicnog postupka i da se, prema nasim zakonima, ne moze koristiti kao dokaz na sudu. Stijovic je rekao da je iznenadjen cinjenicom da se izjava uopste nasla pred Tribunalom, ponavljajuci nekoliko puta da se to nije dogodilo njegovom krivicom. Svedok je u nekoliko navrata podsecao prisutne u sudnici da je u Hag dosao "ne svojom voljom" vec po nalogu drzave ciji je sluzbenik, i da je informaciju da ce svedociti dobio 16. avgusta ove godine. Od tada je, rekao je, bio izlozen raznim pritiscima da "dodatno optuzi Radeta Markovica", ali i drugim prema kojima je trebalo da ospori autenticnost beleske koju je sacinio. Stijovic je bio raspolozen da odgovori na pitanja ko je na njega vrsio pritisak, sto je, konacno, i ucinio, ali na zatvorenoj sednici. Inace, njegov lik je danas bio zasticen od pogleda javnost i to "na zahtev njegovog poslodavca", kako je objasnio tuzilac Dzefri Najs.

Istrazitelj Tuzilastva Dzon Zdrilic, koji je svedocio u nastavku rasprave, rekao je da najnoviji nalazi spanskih forenzicara, koji su Tribunalu dostavljeni sredinom jula meseca, ukazuju na to da su posmrtni ostaci sestoro clanova porodice Berisa, za koje se tvrdi da su stradali u masakru u Suvoj Reci, pronadjeni u masovnoj grobnici na lokalitetu Batajnica 1, kod Beograda.

U cetvrtak nije uspeo pokusaj svedocenja zasticenog svedoka K41, koji je trebalo da se sudu obrati putem video linka. Zbog tehnickih poteskoca nije bilo moguce uspostaviti vezu sa Banjalukom, gde se ocigledno ovaj svedok sada nalazi, pa ce on svedociti sutra. U nekim prethodnim najavama, za ovog svedoka se govorilo da potice iz Crne Gore i da je u vreme rata na Kosovu bio vojnik u jugoslovenskoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: