Ponedeljak, 09.09.2002.

11:25

Dileri drze „radnje“ u skolama

Izvor: A. T.

Default images

Pilot istrazivanje koje je Komisija za prevenciju bolesti zavisnosti sprovela medju djacima u sest gradova u Srbiji, pokazalo je da su po upotrebi, odmah iza cigerata i alkohola, ekstazi i druge sinteticeke droge. Deca nisu dovoljno obavestena o stetnosti, a tvrde da se droga moze kupiti i u samoj skoli. Ova deca dolaze uglavnom iz kompletnih porodica i solidni su djaci.

- Po evropskim standardima uobicajeno je da iza alkohola i droge dolazi marihuna. Medjutim, nase istrazivanje je pokazalo da se sinteticke droge nalaze na trecem mestu. Dramaticno je da djaci takoreci nemaju ni elementarni ili imaju jako slabo znanje o tim drogama i posledicama koje one ostavljaju. Mora se raditi na edukaciji - kaze za „Blic“ doc. dr Ivan Dimitrijevic, strucni koordinator Komisije za prevenciju bolesti zavisnosti i direktor Instituta za neuropsihijatrijske bolesti „Laza Lazarevic“.

Istrazivanje je sprovedeno u Jagodini, Leskovacu, Pirotu, Zajecaru, Sabcu i Bajinoj Basti na uzorku od 1.459 djaka. Dimitrijevic istice da je testiran urin na cetiri psihoaktivne supstnce: sedative, opijate (heroin), marihunanu i stimulanse (ekstazi), te da je istrazivanje pokazalo da je u svakom gradu bilo djaka koji su bili pozitivni na neku do ovih substanci.

- U svakom gradu su bile registrovane sve cetiri psihoaktivne supstance. Nije bilo izuzetka - navodi Dimitrijevic, koji istice da je radi validnosti istrazivanja sam radio sve analize urin testova.

Alarmantnim doktor Dimitrijevic smatra da samo 9,9 odsto ispitanih djaka kaze nije probalo neku drogu, ali pokazuje zelju da je proba.

- Nase istrazivanje je pokazalo da se marihuana prvi put proba sa 15 godina, a cak 5,8 ispitanika smatra da konzumiranje marihuane nije stetno. Heroin je probalo, po sopstvenom izjasnjenju, 0,7 odsto, i to inhalacijom (udisanje), 4,3 odsto zeli da proba, 0,9 smatra da probanje nije stetno, a 2,4 odsto kaze da moze lako da ga nabavi. U proseku heroin se prvi put proba sa 16 godina. Ekstazi je probalo 0,6 odsto, 1,2 odsto probalo je vise puta, a 5 odsto zeli da proba. Prvi put konzumira sa 15 godina. Kokain je 0,4 odsto probalo, 4,6 odsto bi da proba, 2,5 lako moze da dodje do kokaina, a 0,9 odsto smatra da probanje nije steto. Prvi put se proba sa 16,3 godine. Anabolicke steroide probalo je 0,2 odsto - kaze Dimitrijevic.

Prema njegovim recima, 1,5 odsto ispitanika kombinovalo je alkohol i neku drogu, 3,1 odsto alkohol i marihuanu, 0,5 odsto vise od 40 puta su kombinovali neku drogu i alkohol.

Na pitanje gde nabavljaju drogu, devet odsto srpskih djaka kaze da je nabavlja u kaficu ili diskoteci, 7,1 odsto kod dilera, dok se u skoli „snabdeva“ 4,9 odsto.

U 24 osnovne skole testirano je 637 ucenika, dok je u 26 srednjih skola na 822 ucenika. Sto se pola ispitanika tice, testirano je 704 decaka i 755 devojcica. U kompletnoj porodici, sa oba roditelja, zivi 85 odsto ispitanika. Odnosom sa ocem je zadovoljno 60 odsto, a sa majkom 70 odsto. - Ovi podaci su bitni da bi se stekla potpuna slika. To su deca koja nisu na marginama drustva, dolaze uglavnom iz kompletnih porodica i solidni su djaci - istice Dimitrijevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: