Utorak, 10.09.2002.

19:29

Grcka: Doprinos Picilkasa konacnom ishodu

Izvor: B92, Beta

Default images

Grcki mediji ocenili su danas da je pobeda jugoslovenske kosarkaske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u SAD rezultat njenog kvaliteta, ali gotovo sva stampa jednoglasno primecuje da je grcki sudija pomogao Jugoslovenima u kljucnim trenucima finalne utakmice protiv Argentine.

Finalni mec sudili su Grk Picilkas i Mersedes iz Dominikanske Republike.

Atinska "Elefterotipija" pise da je "Beograd u plamenu" posle pobede "jugoslovenskih odlikasa sa sedam zivota" predvodjenih "(Dejanom) Bodirogom Velikim koji je sam preokrenuo mec", ali dodaje da su se "sudije osmehivale Jugoslovenima".

Najtirazniji grcki list "Ta Nea" pise da je reprezentacija Argentine "opravdano protestovala zbog sudjenja Picilkasa i Mersedesa" pred kraj poslednje cetvrtine jer je "vrhunski grcki sudija u sest kljucnih sekundi razlicito gledao na Jugoslaviju i Argentinu".

"Ta Nea" komentarise da je "izmisljajuci faul" nad Vladom Divcem sudija Picilkas "ocito poklekao sipmatiji prema susednoj zemlji (SRJ), mozda i zbog veza sa jugoslovenskim igracima".

Ipak, list priznaje da je Jugoslavija zasluzeno na pobednickom postolju.

"Protagonisti Dejan-Radi-Sve-Bodiroga, Predrag Stojakovic i saigraci su pravedno krunisani za sampione sveta krunom od cistog zlata vrednog rada koje tesko tamni, jer, posto je nokautirala SAD, niko ne moze reci da Jugoslavija nije bila dostojna da stane na najvisi stepenik", pise "Ta Nea".

Dnevnik "Katimerini" pise da je tim Argentine "izgubio titulu zbog... Nikosa Picilkasa", koga naziva i "nacionalnim dobrotvorom Srba".

"Desilo se da upravo Picilkas sudi i u trecem odsudnom finalu u kojem je pobedio tim SRJ - sudio je u dramaticnim utakmicama Evrobasketa 1995. i Svetskog prvenstva 1998, oba u Atini", pise "Katimerini".

List dodaje da je reprezentacija SRJ u sve tri prilike "uzivala... toleranciju sudije iz Larise u odlucujucim fazama", a da je u nedelju u Indijanapolisu, SAD, "vecina igraca reprezentacije Jugoslavije, znajuci grcki jezik, ...trazila od Nikosa Picilkasa kljucni 'zvizduk' u finalu".

Sudija Picilkas je pod lupom grckih medija zbog tri odluke u samom finisu meca - zbog faula nad Divcem dosudjen Argentincu Skoli, iako je, kako se navodi "regularno ukrao loptu Divcu", a zatim zbog "dva faula" tokom prodora Huga Skonokinija, i previdjanja greske u koracima tog argentinskog beka.

"Picilkas je ta tri poteza 'spojio' u jedan, zatim nije registrovao nijedan prekrsaj i odveo je utakmicu u produzetak, 'igrajuci se i vremenom i rezultatom'", pise list.

"Katimerini" prenosi i da Argentinci ukazuju da je Borislav Stankovic tokom citavih 26 godina na celu svetske kosarkaske organizacije FIBA "dobio mnogo poklona od grcke federacije".

Dok je "Ta Nea" objavila da je u Beogradu rec "revans" bila na usnama vecine dok su gledali kako americki vojnici donose zastavu Jugoslavije da bi bila podignuta na najvisi jarbol, "Elefterotipija" je slavlje u SRJ opisala naslovom "Pijana drzava" i ocenila da je skup na Trgu Republike uz pucnjavu sirom grada bio "najveci od kada je oteran (bivsi predsednik SRJ Slobodan) Milosevic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: