Četvrtak, 15.08.2002.

11:18

Voda plavi Drezden, u Pragu poboljsanje

Izvor: SRNA, SENSE

Default images

Nemacki kancelar Gerhard Sreder obavestio je javnost da postradale od katastrofalnih poplava u Nemackoj ocekuje "brza, nebirokratska pomoc i i to u gotovom, u visini od sto miliona evra". Nakon sednice savezne Vlade Sreder se obratio novianrima i zaputio u obilazak poplavljenih podrucja. Kada se popodne, posle helikopterskog obilaska postradalih podrucja u Saksoniji i susreta sa unesrecenim ljudima, kancelar ponovo obratio novinarima, bio je vidno utucen. "To  nisu milionske stete, to su milijarde", rekao je kratko Sreder.  

Prema poslednjim vestima, poplave su dosad odnele najmanje deset zivota, a samo u Saksoniji ima oko stotinu povredjenih. Novi rast reke Elbe, jos ozbiljnije je ugrozio grad Drezden, u cijim se galerijama nalazi umetnicko blago neprocenjive vrednosti. Dosad je to blago uspesno sacuvano, ali ako  Elba nastavi da raste, postavlja se pitanje kako ce, i kuda blago biti evakuisano. Poplave su neotklonjiva tema dana i zbog njih su uzarena predizborna nadmetanja gotovo obustavljena ili bar potisnuta u drugi i treci plan javne paznje.

Vise regiona u srednjoj Evropi i dalje je u stanju pripravnosti zbog poplava u kojima je do sada nastradalo 82 ljudi i pricinjena materijalna steta od nekoliko milijardi evra. Ceski timovi za hitne intervencije saopstili su da je nivo reke Vltave u blagom opadanju, zbog cega popusta pritisak na celicnim preprekama kojima je zasticen Stari Grad i mnogi kulturni i  arhitektonski spomenici u Pragu. Strucnjaci procenjuju da su praski mostovi izdrzali snazni vodeni udar koji je trajao nekoliko dana i da nisu pretrpeli veca ostecenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: