Četvrtak, 15.08.2002.

09:45

Pitic: Kasnjenje povelje ugrozava priblizavanje EU

Izvor: B92, FoNet

Default images

Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Peter Sider upozorio je da, ukoliko Srbija i Crna Gora do 23. septembra ne zavrse sa ustavnim promenama, nije izvesno da ce Biro Saveta na sednici tog dana doneti pozitivnu odluku da zahtev za prijem SRJ stavi na dnevni red septembarskog zasedanja Parlamentarne skupstine u Strazburu. Sider je agenciji FONET rekao da, iako je prijem Jugoslavije u Savet Evrope na preliminarnom dnevnom redu Parlamentarne skupstine, Biro Saveta to mora da potvrdi. Ovaj evropski zvanicnik je izjavio da ne zna kakva ce biti odluka, ako se do 23. septembra ne obave ustavne promene. Republicki ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Goran Pitic, nagovestio je da bi i potencijalna donatorska konferencija mogla biti ugrozena, ukoliko se Beograd i Podgorica ne dogovore. U izjavi za B92, ministar Pitic je rekao da je u tom slucaju sporna i namera o pridruzivanju Evropskoj uniji. "Prvi segment, koji se vec oseca, po pitanju onoga sto se vezuje za Savet Evrope, drugi veliki dogadjaj, koji mi smatramo da bi trebalo da se desi je ta potencijalna donatorska konferencija. Nemamo naznake da li se i na koji nacin razmislja o tome, ali, u svakom slucaju, nemamo i naznake da ce se ta konferencija i dorzati. Ali je evidentno da EU ima neke svoje adute koji, na zalost, proizilaze iz jednog, za sada nejasnog, statusa donosenja ustavne povelje i konacnog razjasnjenja odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. Jos jedna pozicija koja je dosta ozbiljna je vezana za proces asocijacije i stabilizacije, ukoliko se desi da mi ne ispostujemo harmonizaciju carinskog i trgovinskog prostora izmedju Srbije i Crne Gore, brzinom koja se ocekuje, postoji ozbiljna naznaka da bi onda proces stabilizacije i asocijacije mogao da se odlozi, cime bi se ona ideja da se mi vec 2004. godine kandidujemo za clanstvo u EU, preselila u sferu nerealnog", rekao je Pitic.        

Inace, i predsednik Veca gradjana savezne Skupstine Dragoljub Micunovic je upozorio da bi bio veliki hendikep ako Jugoslavije uskoro ne udje u Savet Evrope. “To ce biti dovedeno u pitanje ukoliko se ne usvoji Ustavna povelja, i ugrozice nase medjunarodne dogovore, kredite i pregovore sa Evropskom unijom”, rekao je Micunovic RTS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: