Nedelja, 11.08.2002.

21:10

"Plavi" cetvrti, Australija prva

Izvor: B92

Default images

Jugoslovenska kosarkaska reprezentacija porazena je u 3.kolu  "Bioptron" turnira od selekcije Turske sa 80:75. Jos jednom "plavi" nisu stigli do pobede pred beogradskom publikom, iako su protiv Turaka odigrali najbolji mec na turniru.

Turska je vodila tokom veceg dela utakmice, dok je nasa ekipa ponovo dozvolila sebi luksuz da juri rezultat. Najslabije je odigrana druga cetvrtina kada odbrana prakticno nije ni postojola, a podatak da su Turci u tom delu igre postigli 28 poena, sve govori. Losa igra u odbrani nije imala sa druge strane kompenzaciju u napadu. Dekoncentracija u zavrsnici napada jos jednom je bila prisutna, pre svega kod Predraga Stojakovica, koji je postigao dva poena uz sut 6-0 za tri poena.

Da protivnik igra koliko mu Jugoslavija dozvoli, pokazatelj je treca cetvrtina i sam finis utakmice, kada je pojacana igra u odbrani. Medjutim, vodjstvo Turske je bilo isuvise "konkretno', da bi bilo sustignuto. Publika, koja je maksimalno bila uz ekipu tokom citave utakmice, na kraju je ispratila "plave" zvizducima. Poslednja tri minuta odigrana su u atmosferi koja je karakteristicna za velika finala. Zaglusujuca buka kad protivnik ima loptu i uzdasi, kada dogadjaji na parketu nisu po ukusu. Najbolji u jugoslovenskoj ekipi bili su kapiten Bodiroga, nad kojim su Turci igrali veoma tvrdu odbranu, i Vladimir Radmanovic, koji je "plave" u nekoliko navrata vracao u igru.

Evo i strelaca:

Jugoslavija: Bodiroga 19, Smiljanic 2, Stojakovic 2, Scepanovic 2, Jaric 8, Divac 4, Vujanic 9, Tomasevic 7, Radmanovic 16, Koturovic 6
Turska: Kermem 6, Hido 14, Jahovic 18, Erdenaj 3, Onan 8, Peker 5, Okur 22, Saridza 2, Koseoglu 2.

Prvo mesto osvojila je ekipa Australije koja je u prvoj utakmici, ispostavilo se finalu, pobedila Rusiju sa 81:71. Mec je bio prekinut u 5. minutu kada krov "Pionira" nije izdrzao monsunske kise, koje su se nicim izazvane obrusile na Beograd. Ipak posle sat vremena, vaterpolo uslovi su bili otklonjeni, a kofe i krpe sa parketa, ponovo su zamenili kosarkasi.

Za MVP-ja turnira proglasen je Mirsad Jahovic, iako nije obicaj da najkorisniji igrac bude iz ekipe, koja je osvojila trece mesto.

Izjave aktera:

foto: FONET
Svetislav Pesic, trener Jugoslavije

»Mislim da su Turci i Rusi najvise profitirali na ovom turniru jer su posle pobeda nad Jugoslavijom povecali svoje motivacije, a mi smo uglavnom sami krivi za to. Mi se u Indijanapolisu sa Rusima sastajemo sigurno, a sa Turcima verovatno. Da li cemo mi izvuci neke pouke iz svega ovoga znace se posle utakmica i treninga koji slede. Turska je odlicno igrala, veoma pametno, izdrzala sve pritiske i naravno zasluzeno pobedila. Kljuc naseg poraza je odbrana. U drugoj cetvrtini primimo 28 poena, a u trecoj samo devet. Jedini put do pobede je dobra odbrana, koja stvara zajednistvo u ekipi. Zato mora svako da ide »glavom na kopacku«, od onog koji je 13 godina u NBA, pa do onog koji o tome sanja. Ukoliko se to ne desi necemo uci ni u prvih osam«.

Dejan Bodiroga, kapiten

»Mislim da smo izgubili utakmicu u odbrani, jer samo uz dobru odbranu mozemo da igramo svoju igru kontri i polukontri. Bilo je i perioda dobre igre, ali bi posle dobre serije imali padove koncentracije. Ocekujem da cemo izvuci pouke i da cemo kada ubuduce budemo vodili sa 10-12 poena igrati kao da je 0:0. Moramo ispred sebe imati cilj, a to je pobeda«.

Ajdin Ors, trener Turske

»Igrali smo protiv najboljeg tima na svetu. Jugoslavija iza sebe ima dobre pripreme i nije im bila toliko bitna ova utakmica, koliko ce im biti bitno ono sto ce se desavati za dve-tri nedelje. Posle dve izgubljene utakmice igrali su pod pritiskom, jer svi ocekuju od njih da budu prvaci sveta. Ja sam zadovoljan jer smo nasli pravi put za Indijanapolis«.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli: