Utorak, 13.08.2002.

19:22

Ponovo izliven amonijak u Beogradu

Izvor: B92

Default images

Razblazeni amonijak izlio se iz cisterne za zeleznicki transport na ranzirnoj stanici u Makisu, potvrdio je za Radio B92 savetnik premijera Srbije za ekologiju Srdja Popovic. U pitanju je treci ekoloski incident koji se dogodio u Beogradu za mesec dana. "Za razliku od prethodna dva puta, ovog puta je bila lazna uzbuna. Bilo je nekakve kondenzacije, cak je nasa inspekcija tvrdila da nije ni bilo nekog narocitog curenja. Radilo se o posiljci amonijaka iz Azotare u rafineriju Novi Sad, nase ekipe su bile na terenu, medjutim, niti je bilo neke narocite opasnosti po zivotnu sredinu, niti je to neka stvar koja traje. Naime, incident – ako se to moze tako nazvati – je saniran, stanje je redovno", tvrdi Popovic. 

Bez obzira na relativnu bezazlenost ovog incidenta, cinjenica je da je opasnost od opasnih materija postala vec svakodni problem. Srdja Popovic za oktobar najavljuje ostru zakonsku regulativu. "Drzavi Srbiji je potrebna ozbiljna ekoloska regulativa, njen pocetak mogu da budu neke privremene mere sto se tice prevoza opasnih materija. Ali, bez zakona o sistemu zastite zivotne sredine - koji skupstina treba da donese u oktobru, i koji ce jednom za svagda da uspostavi odgovornost zagadjivaca da odgovara za ono sto je ucinio, buduci da imamo 83 zakonska propisa koji regulisu ovu oblast sto znaci svi su nadlezni,svi su odgovorni, a u prevodu niko nije - mi nemamo pravi mehanizam. Ocekujem da ce ovo sto se dogodilo biti relativno jeftina pouka i da cemo vrlo brzo dobiti odgovarajucu zakonsku regulativu koju je Vlada vec predlozila skupstini", dodao je Popovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: