Četvrtak, 12.09.2002.

17:33

Buš pozvao na rušenje režima Sadama Huseina

Izvor: SENSE

Default images

Predsednik SAD Džordž Buš nije ostavio nikakve dileme oko pravca najavljenog obračuna SAD s režimom Sadama Huseina u Iraku. "Nećemo dozvoliti nijednom teroristi ili tiraninu da preti civilizaciji oružjem za masovno uništenje", rekao je Buš u govoru na otvaranju 57. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ako UN, preko SB, ne usvoje mere, SAD će krenuti same u obračun s "nelegitimnim režimom" u Iraku, koji predstavlja "opasnost za autoritet UN i svetski mir". Bušovo istupanje bilo je prožeto podsećanjem na napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, s pozivom medjunarodnoj zajednici da se priključi SAD u najavljenom obračunu s nosiocima glavnih poslova u ugrožavanju regionalne i globalne bezbednosti. Buš je tim povodom upozorio UN da je Husein posle završetka Zalivskog rata 1991. prekršio ili se oglušio o 16 rezolucija SB, vezanih za kontrolu naoružanja i ostale mere koje mu je propisala medjunarodna zajednica. Sve to, zaključio je Buš, dovelo je do situacije da Irak predstavlja više nego ozbiljnu opasnost za susede i ceo region Srednjeg Istoka svojim biološkim i hemijskim naoružanjem i nastojanjem da se domogne i nuklearnog naoružanja. Prema oceni predsednika SAD, svet na taj izazov iz Bagdada ima samo jedan odgovor, hitnu i beskompromisnu vojnu intervenciju protiv Iraka, ukoliko Husein, za početak, odmah ne prihvati bezuslovnu medjunarodnu kontrolu iračkih skladišta i postrojenja za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Istovremeno, on je zatražio da Irak, pod medjunarodnom kontrolom, počne potpuno uništenje svog biohemijskog naoružanja, raketa za njegovo prenošenje i ostalog relevantnog materijala.

SB priprema nov dokument, u skladu sa ultimatumom koji je Buš postavio, Velika Britanija, uz sadejstvo SAD, radi na toj novoj rezoluciji kojom će, kako se nagoveštava, SB praktično dati ovlašćenje za pojedinačnu intervenciju ili akciju više zemalja, ukoliko se Husein ponovo ne povinuje zahtevu medjunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: