Četvrtak, 12.09.2002.

15:36

SP u karateu: Pripreme po planu

Izvor: B92, Beta

Default images
Organizatori 11. svetskog prvenstva u tradicionalnom karateu izjavili su danas da pripreme za sampionat koji ce biti odrzan u Beogradu teku po planu, a predsednik Jugoslovenske federacije Vladimir Jorga rekao je da je predstojece takmicenje "kruna razvoja karatea u Jugoslaviji".

Svetsko prvenstvo u tradicionalnom karateu bice odrzno 12. i 13. oktobra u Beogradu. Osim takmicenja, bice organizovani i seminari i kongresi domace i evropske federacije ovog sporta.

Predsednik Organizacionog komiteta svetskog prvenstva Marija Raseta Vukosavljevic, koja je i srpski ministar za saobracaj i veze, rekla je da je ovo takmicenje "jos jedan od pokazatelja kojom brzinom se vracamo u svet".

Predsednik izvrsnog odbora Ogranizacionog komiteta Srdjan Blagojevic rekao je da pripreme teku po planu i pozvao je sponzore da se sto pre prikljuce kako bi sve proslo po planu.

Dosad su se za takmicenje prijavili sportisti iz 21 zemlje, a organizatori ocekuju da ce ucestvovati oko 1.000 takmicara iz vise od 60 zemalja.

U karateu postoje dve takmicarske discipline, tradicionalni i slobodni karate, a, kako je novinarima rekao Jorga, svetski savezi ovih sportova su blizu ujedinjenja.

U Jugoslaviji su se Karate savez Jugoslavije i Jugoslovenska federacija za tradicionalni karate vec ujedinili da bi zajednicki pripremili svetsko prvenstvo, tako da ce u jugoslovenskoj reprezentaciji takmiciti sportisti iz oba saveza.

Takmicenje ce se obaviti u nekoliko disciplina - borbe u muskoj i zenskoj kategoriji, pojedinacno i ekipno, kao i specificne discipline vezane za forme kata, embu i fukugo, koje objedinjuju elemente samoodbrane i borenja.

"Mnogi ne znaju, ali Jugoslavija ima veliki doprinos razvoju sportskog karatea u svetu. Mi smo prva zemlja u kojoj su se ogranizovala takmicenja za juniore i kao i takmicenja u tezinskim kategorijama, sto je Evropska federacija prihvatila 1972. godine... Ovo takmicenje ce biti kruna razvoja karatea u Jugoslaviji", rekao je Jorga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: