Četvrtak, 12.09.2002.

16:16

Mihajlović: Ponosni smo na Srbiju

Izvor: B92

Default images

Čelnici MUP Srbije predstavili su podatke prema kojima je u ovoj godini stopa opšteg kriminaliteta smanjena za 22,8 odsto. Privredni kriminal veći je za 11,6 odsto zbog porasta broja otkrivenih krivičnih dela. Ministar policije Dušan Mihajlović kao “najvrednije rezultate” naveo je podatke prema kojima je u prvih 8 meseci bilo 29 ubistava manje nego u istom periodu prošle godine, dok je broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama smanjen za 325.

"Srbija je, posle Ceske, zemlja s najmanje krivičnih dela u Evropi i zato smo ponosni na Srbiju, ali u činjenice koje kvare naše i zadovoljstvo gradjana spada i to što još nismo rasvetlili sve zločine iz prošlosti i sve zločine koji su uznemirili javnost u vreme našeg mandata", rekao je on. Mihajlović nije želeo da precizira u kojim nerasvetljenim slučajevima je načinjen pomak u istrazi, navodeći kao preoblem nedostatak dokaza. "Više puta sam rekao da je osnovni policijski problem prikupljanje dokaza koji su dovoljni za sud. To što policija zna ko je šta uradio nije dovoljno za krivičnu prijavu i sudsku presudu", rekao je Mihajlović.

Zbog nerešavanja zločina, građani se i dalje osećaju nesigurno i ne vide mnogo koristi od statističkih podataka da stopa kriminaliteta opada. Na njih mnogo veći utisak ostavljaju i nesigurnost stvaraju pucnjava u sred Knez Mihajlove ulice u Beogradu od pre desetak dana i obračuni kriminalaca na gradskim ulicama, poput nedavne pucnjave u Žarkovu u kojoj su stradali jedna nedužna prolaznica i jedno malo dete. Direktor Instituta za krimnološka istraživanja Dobrivoje Radovanović kaže za Radio B92 da osećaj nesigurnosti kod običnih ljudi stvara takozvana tamna brojka kriminala. "To je onaj kriminal koji se ne prijavljuje, koji policija ne otkriva, koji se ne evidentira i taj deo kriminala stvara brigu kod gradjana i sliku o visokoj ugroženosti. Još kad bismo rešili neka ubistva, odnosno kad bi policija bila efikasnija kod profesionalnih ubistava i kod razbojništava i teških slučajeva razbojništva, mi bismo mogli reći da smo krenuli značajno napred u borbi sa kriminalom", kaže Radovanović za B92.

Mihajlović je izbegao odgovor na pitanje da li MUP zna ko su gradjani koji sprečavaju otvaranje izložbe ratnih fotografija Rona Haviva.

Pomoćnik ministra za javnu bezbednost Sreten Lukić naveo je da su problemi u radu policije tehnička neopremljenost i nedovoljan broj pripadnika operativnih jedinica, posebno kriminalističke policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: