Sreda, 11.09.2002.

20:30

Oslobadjajuca presuda u slucaju Damjanic

Izvor: SRNA

Default images

Vece Zupanijskog suda u Sibeniku donelo je oslobadjajucu presudu za bivse pripadnike izvidjacke satnije 113. brigade Hrvatske vojske - Bozu Bacelica, Antu Mimicu, Luku Vuku i Juricu Ravlica - koji su bili optuzeni za kazneno djelo ratnog zlocina protiv civilnog stanovnistva, odnosno ubistvo Srba Nikole i Milice Damjanic.

Optuznica ih je teretila da su 1. avgusta 1995. u akciji "ciscenja terena" u Prukljanu najpre ubili, a onda i zapalili, Nikolu i Milicu Damjanic. Obrazlazuci oslobadjajucu presudu, predsedavajuci Vijeca Jadranka Biga-Milutin rekla je kako nema materijalnih tragova da su njih cetvorica izvrsili to kazneno delo na nacin na koji je to opisano u optuznici. Ona se navela da nema svedoka ubistva, da se vestacenje na mestu dogadjaja temelji na pretpostavkama, a ne na cinjenicama, sto su, kako je navela, priznali i sami vestaci. Biga-Milutin je u prilog oslobadjajucoj presudi navela i odbranu optuzenih, koju su oni menjali od policijske istrage do glavne rasprave, ali na to, kako je istakla, imaju pravo.

Izricanje presude u sudnici je pratilo i tridesetak clanova porodica optuzenih, kao i prijatelji i saborci - prenose hrvatski mediji. Nakon sto su culi oslobadjajucu presudu, poceli su se glasno radovati, pa ih je predsedavajuca Sudskog veca udaljila iz sudnice. I ovaj proces, kao i niz slicnih sirom Hrvatske, koji se ticu ubistava srpskih civila tokom devedesetih godina, izazivao je paznju hrvatskih medija i polemiku - da li su hrvatski sudovi pristrasni. U sibenskom slucaju, sam kraj sudjenja pratio je skandal sa sucem-porotnikom, koji je odsustvovao "zbog zdravstvenih razloga" sa prosle sudske sesije, kada je i trebalo da bude saopstena odluka, sto je podiglo tenzije u gradu, ali i hrvatskoj javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: