Ponedeljak, 09.09.2002.

08:58

Amerikanci sokirani , Argentinci - jos uvek zbunjeni

Izvor: B92

Default images
Americki mediji brzo su reagovali na  sokantan poraz od reprezentacije Argentine u poslednjem kolu grupe F.

Gotovo svi znacajniji mediji (poput CNN-a, ESPN-a, NBC-ja…) kao “breaking news” navode da je americka reprezentacija porazeno po prvi put od kada je 1992.godine formiran dream team sastavljen od NBA igraca, upravo sa namerom da se prekine dominacija evropskih zemalja koji su relativno lako izlazili na kraj sa timovima SAD koji su sastavljeni od univerzitetlija.

U svim komentarima navodi se da je ovo prvi porz Amerikanaca posle 59 meceva, ali se dodaje da zapanjuje nacin na koji su Argentinci dosli do pobede – SAD nisu vodile u mecu, a u pojedinim delovima meca bili su u rezultatskom deficitu od 15 i vise poena:

Mnogo su bolji nego sto smo mislili. Nadigrali su nas u svim elementima igre. Ipak, ovo nije bila borba za medalju i mi cemo se vratiti i osvojiti zlato” bile su prve reci Berona Dejvisa po zavrsetku meca.

Naslov - “ Nezamislivo” bila je prva reakcija novinara “Sports Illustrateda”. Autor podseca da je pored prekida serije od 58 meceva bez poraza, selekcija sastavljena od NBA igraca imala do sada dva teska iskusenja – na OI u Sidneju, i na igrama dobre volje kada je Brazil odveo mec u produzetke. Takodje se podseca da su mnogi strucnjaci upozoravali da je razlika drasticno smanjena, pogotovo sa reprezentacijama koje imaju igrace u NBA ( Jugoslavija, Nemacka…)

Ide se u sitne detalje, pa se podseca da respekt “stranaca” prema NBA igracima nije vise toliko veliki ( autor je podsetio na detalj iz 1999.godine kada je na kvalifikacijama za OI, upravo Argentinac Noconi “ bezobrazno i nezaboravno” zakucao preko Dankana i Garneta. Sa druge strane, sto je i razumljivo Argentina – zemlja pogodjena teskom ekonomskom krizom, sa euforijom je ( ko ne bi – pa i ekonomski mnogo srecniji i sredjeniji) docekao kraj meca u Indijanapolisu i pobedu nad americkom selekcijom.

Jedan od najcitanijih dnevnih listova u Argentini “Klarin” velikim naslovom “ Istorijska pobeda Argentine nad selekcijom SAD” ispratio je ulazak u novu eru svetske kosarke. List prenosi I reci Rubena Manjana koji je rekao da “ je tim bio smiren I veoma borben u odlucujucim momentima”.

Zemlja koja jos uvek ima otvorenu ranu od velikog neuspeha na Mundijalu u Japanu I Juznoj Koreji ( gaucosi eliminisani jos u 1.krugu) sigurno ce burno proslaviti epski uspeh svojih kosarkasa. Podsetimo, momci koji nastupaju za Argentinu sami su platili svoj boravak u SAD-u, a na utakmicama igraju u atraktivnim dresovima, uz jedno “ali” – imaju samo dve garniture dresova u kojima nastupaju u Indijanapolisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: