Petak, 13.09.2002.

17:40

UNMIK još uvek ćuti o novootkrivenim grobovima u Orahovcu

Izvor: B92

Default images

Srpski parohijski svestenik u Orahovcu, jerej Srdjan Milenkovic, obavestio je u utorak Eparhiju rasko-prizrensku da je na pravoslavnom groblju u Orahovcu pronadjeno oko 80 nepoznatih humki. Otac Srdjan je zajedno sa predsednikom crkvenog odbora Aksentijem Grkovicem i nekoliko mestana iz Orahovca prilikom najnovijeg obilaska pravoslavnog groblja u Orahovcu pocetkom ove nedelje mogao da vidi da je rec o novim humkama, jer od 1999. godine i NATO bombardovanja na ovom mestu nije sahranjen nijedan Srbin. U protekle 3 godine mestani Orahovca sahranjivani su u porti crkve koja se nalazi u samom gradu u Gornjoj Mahali. U junu mesecu ove godine Srbi su prvi put posetili ovo groblje i primetili su da je jedan broj spomenika ostecen ili prevrnut, dok su na nekim grobnicama crvenom farbom bile ispisane oznake UCK. Groblje je bilo potpuno obraslo u korov tako da prilikom tog obilaska nisu primecene humke.
Povodom otkrivanja nepoznatih humki u Orahovcu otac Srdjan Milenkovic je potvrdio informativnoj sluzbi Eparhije rasko-prizrenske da postoje svezi grobovi koji su bili bez ikakvog obelezja, bez krsta, bez spomenika."Tela nisu sahranjena po pravilima koje nalaze Srpska Pravoslavna Crkva. Na sveze humke nabacane su kamene ploce da bi se sakrio svaki trag ovog gnusnog zlodela" izjavio je otac Srdjan. Neki stariji grobovi su otkopavani i u njih izgleda sahranjivana nova tela. Pronadjene su i nove humke na romskom groblju u ovom gradu. Predpostavlja se da se u neidentifikovanim grobnicama nalaze tela nestalih i otetih Srba stradalih u vreme i posle sukoba na Kosovu i Metohiji, rekao je otac Srdjan.
Iako postoje nezvanicne informacije da su pripadnici posebnog UNMIK-ovog odeljenja za nestala lica vec posetila ovu lokaciju, informativna sluzba Eparhije Raško-prizrenske nije uspela da dobije zvanicnu izjavu od UNMIK-a povodom ovog slucaja iako je izjava posebno trazena od glasnogovornika UNMIK-a Susan Manuel.
Episkop rasko-prizrenski g. Artemije je zvanicno zatrazio hitnu istragu ovog slucaja uz obavezno prisustvo srpskih patologa. "Apsolutno je nedopustivo da se ovaj slucaj ignorise i da vec nekoliko dana nemamo nikakvu izjavu zvanicnika UNMIK-a", izjavio je danas info-sluzbi ERP episkop Artemije.
Eparhija takodje jos nije dobila ni odgovor povodom novootkrivene grobnice-bunara u selu Tomance kod Istoka iako je od UNMIK-a pismenim putem trazena zvanicna izjava o tom slucaju. Oklevanje UNMIK-a da otvoreno progovori o eventualnim novim masovnim grobnicama u kojima bi mogla biti tela nestalih Srba jos vise izaziva spekulacije i sumnju srpskog zivlja u iskrenost medjunarodnih predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: