DJINDJIC: DOS 60, A SNP 40 ODSTO MINISTARSKIH MESTA

Izvor: B92

Četvrtak, 26.10.2000.

00:23

Default images
U novoj Saveznoj vladi predstavnici Demokratske opozicije Srbije imace 60 odsto, a predstavnici Socijalisticke narodne partije Crne Gore 40 odsto ministarskih mesta, izjavio je za dnevnik "Blic" jedan od lidera DOS Zoran Djindjic, javlja Beta.

Prema Djindjicevim recima, nova Savezna vlada ce umesto dosadasnjih 30, imati 14 resora i u njoj ce DOS-u pripasti Ministarstvo unutrasnjih poslova i Ministarstvo spoljnih poslova, dok ce SNP-u pripasti Ministarstvo odbrane. Djindjic je rekao da u razgovorima sa predstavnicima SNP nije bilo nesuglasica oko podele resora, ali da je "sporno pitanje" bio broj potpredsednika Savezne vlade. Prema njegovim recima, DOS je insistirao da vlada ima samo jednog potpredsednika, dok je SNP smatrao da bi vlada trebalo da ima nekoliko potpredsednika i cak je predlagao da svi budu iz DOS-a. "Medjutim, DOS ima koncept vlade koja bi bila jedan zaokruzen tim, koji bi pokrenuo reformu celog pravnog i monetarnog sistema, sto podrazumeva koordinaciju banaka, carina i drugih srodnih ustanova", rekao je Djindjic.

Djindjic je kazao da vlada treba da ima jednog potpredsednika "i zbog toga sto bi Miroljub Labus, koji ce biti i potpredsednik Savezne vlade, na pravi nacin profilisao ulogu DOS-a u njoj". Djindjic je za Radio B 92 da je odluka Glavnog odbora Socijalisticke narodne partije Crne Gore "verifikacija koalicionog sporazuma" i naglasio da po tom sporazumu mesto predsednika Vlade pripada SNP-u, a mesto potpredsednika srpskoj strani. Djindjic je rekao da su se DOS i SNP dogovorili o podeli ministarskih mesta,o imenima funkcionera nove vlade, kao i o prioritetima i koncepciji Vlade, i problemima koji ce biti resavani u prvih tri i u prvih sest meseci mandata ove Savezne vlade. "To je bila tema Glavnog odbora SNP-a, a to ce biti i tema sutrasnjeg sastanka DOS-a", rekao je Djindjic, istakavsi da su celnici DOS-a vec upoznati sa dogovorom, a na sastanku ce biti upoznati sa detaljima.

Djindjic je istakao da bi, da je DPS prisutan u Saveznom parlamentu, DOS stupio u koaliciju sa tom strankom, a ovako je stupio u koaliciju sa strankom koja je za DOS "najmanje udaljena". Djindjic je rekao da ce u petak razgovarati sa predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem o daljoj dinamici medjusobnih politickih odnosa koalicije "Da zivimo bolje" i DOS-a i ucescu u konceptu reforme savezne drzave. Zoran Djindjic je rekao da ce DOS odrzavati dobre odnose i sa SNP-om i sa DPS-om, tako da odnos prema Srbiji vise ne bude tacka polarizovanja ovih stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: