Nedelja, 24.12.2000.

21:38

STIZE UPOLA MANJE GLASA

Izvor: B92

Default images
U Srbiju trenutno stize upola manje ruskog gasa od trenutnih potreba gradjana. »Gasprom« nam i dalje isporucuje oko pet miliona kubika dnevno, i pored najava sa ruske strane da ce do kraja godine duplirati isporuke. Izvor Radija B92 u Naftnoj industriji Srbije kaze da nam Rusi nisu isporucili obecane kolicine, jer Vlada Srbije jos nije dostavila »Gaspromu« sve potrebne bankarske garancije o placanju gasa. Trenutno se gas uglavnom isporucuje samo toplanama. "Jovan Vulic, generalni direktor Naftne industrije Srbije trebalo je sa Rusima da pregovara proslog cetvrtka, ali nije otputovao za Moskvu iz nepoznatih razloga. Nije izvesno ni da li ce uopste putovati do kraja godine, a mi vec posle novogisnjih praznika ocekujemo velike hladnoce, koje ne mozemo da izdrzimo bez vecih isporuka ovog energenta", kaze izvor B92 u NIS-u.

Komenatrisuci ovu vest, republicki ministar za energetiku Srboljub Antic rekao je za Radio B-92 da situacija sa isporukama ruskog gasa jos uvek nije kriticna. "Interesantno je da se neki neidentifikovani izvori iz kompanije koja treba da radi uvoz javljaju i daju informacije koje su samo polutacne" rekao je Antic. Onje dodao da vlada ruske federacije razgovara sa Saveznom vladom i da se prethodni dug mora drugacije regulisati. "Mi radimo sve sto je u nasoj mogucnosti da do razgovora dodje i do njih ce doci verovatno u prvoj nedelji posle Nove godine. Nadamo se da cemo onda definitivno srediti isporuke ruskog gasa u narednoj godini. Ono sto se mora znati, to je da gas mora da se placa. Dakle, isporuke ruskog gasa ce biti smanjene zato sto se mi kao zemlja vise necemo zaduzivati prema ruskom partneru. Interesantno je da se masa ovakvih informacija javlja u situaciji kada je bivsi monopolista - "Progres gas trejding" - definitivno izbacen iz ovog posla", rekao je Antic za B-92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: