Utorak, 10.04.2001.

20:50

SKUPSTINA USVOJILA U NACELU PREDLOG ZAKONA O POREZU

Izvor: B92

Default images
Skupstina Srbije je u utorak usvojila u nacelu Predlog zakona o porezu na dohodak gradjanja kojim se u poreski sistem uvodi kategorija bruto plate na koju se placa porez po dosadasnjoj stopi od 14 procenata. U rapravi o ovom zakonu u pojadinostima poslanicka vecina odbacila je brojne amandmane, koje su uglavnom podnosili poslanivci SRS-a, ali veci deo prepodnevnog dela sednice protekao je, po obicaju, u polemikama koje nemaju veze sa dnevnim redom. Sef poslanicke grupe DOS-a Cedomir Jovanovic i lider radikala vodili su ostru raspravu oko toga da li je prethodna vlada Srbije, u kojoj su bili i radikali, kupovala strane automobile za sluzbene potrebe. Jovanovic je izneo podatak da je vlada platila 190.000 maraka za popravku 26 automobila marke "audi", koje je prethodno kupila. Skupstina Srbije u sredu ce nastaviti raspravu o ovom zakonu.

Republicki ministar finansija Bozidar Djelic izjavio je u Skupstini Srbije da vlada formira komisiju za ispitivanje ekonomskih i finansijskih transakcija bivse vlasti i dodao da ce svi koji su se ogresili o zakon krivicno odgovarati. On je najavio da ce za nekoliko nedelja Skupstina Srbije raspravljati o Zakonu o oporezivanju ekstra-profita. "Neki ljudi su se u proteklom periodu obogatili, ne zbog dobrog poslovanja, vec zahvaljujuci vezama sa bivsim rezimom i privilegovanom polozaju njihovih firmi i na taj prihod ce morati da plate jednokratni porez", rekao je Djelic. Na pitanje kako ce se taj zakon realizovati s obzirom na to da je jedan deo biznismena iz bivseg rezima sada presao u redove DOS-a, Djelic je odgovorio: "Ideja je sledeca - da se ono sto nije protivzakonito uradjeno jednokratno oporezuje i da se veci deo onoga sto je tako zaradjeno vrati gradjanima i to brzo. To nije jednostavno, mnogi od njih su elita i nasli su nacina da taj novac primene u druge svrhe. To bi bila dodatna stvar u budzetu, dobrodosla, jer kao sto znamo, ovo je budzet bede", kaze Djelic, prenosi B92. Djelic je najavio i donosenje paketa "antikorupcijskih" zakona, medju kojima su i zakon o igrama na srecu, zakon o javnim nabavkama i zakon o budzetskom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: