Subota, 17.03.2001.

23:06

POSLANICI VMRO VISTINSKE I DA NAPUSTILI SEDNICU

Izvor: B92

Default images
Vanrednu sednicu makedonskog parlamenta nesto pre 22.00 casa napustili su poslanici opozicionih VMRO Vistinske Borisa Sojkmenova i Demokratske alternative Vasila Tupurkovskog, javlja Srna. Kako SRNA saznaje u Sobranju, poslanici ove dve opozicione partije ne slazu se sa usvajanjem zakljucaka koje su predlozili udruzeni poslanici albanskih partija. Ti zakljucci se odnose na hitnu promjenu Ustava i davanje statusa ravnopravnog naroda Albancima koji zive u Makedoniji. Poslanici albanskih partija takodje insistiraju da se teroristi u Tetovu ne zovu tako vec da se za njih u sluzbenoj komunikaciji i javnim medijima upotrebljava termin "pobunjenici".

Predsednik Damokratske alternative Vasil Tupurkovski tokom susreta sa predsednikom drzave Borisom Trajkovskim dogovorio je da se u nedelju u Kabinetu predsednika sazove sastanak sa liderima svih partija u Makedoniji. Tupurkovski je rekao da je predsedniku sugerisao da hitno usvoji vojno-policijske aktivnosti i ukljuci penzionisane generale i vojne staresine, koji su svi makedonske nacionalnosti, cije bi iskustvo i znanje dobro doslo u razresenju krize.

Ispred zgrade Sobranja se okopilo vise od 3000 gradjana Skoplja, koji su se pridruzili Tetovcanima izbeglim tokom dana. Njima se obratio i predsednik Trajkovski, uvjeravajuci ih da drzavni vrh i vlada preduzimaju sve mere, kao i da se on licno nada da ce vec sutra u Tetovu zavladati mir.

Ljube Boskovski, drzavni sekretar bezbednosti u Ministarstvu unutrasnjih poslova izjavio je drzavnoj televiziji da u subotu od 20.00 sati u Tetovu traje siroka akcija, u kojoj se teroristima nanose veliki materijalni i ljudski gubici. On je apelovao na Tetovcane da ne napustaju rodni grad, porucujuci da im on licno i snage MUP-a garantuju bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: