Četvrtak, 12.04.2001.

23:53

BLIC: PREDVIDJENO IZRUCENJE DRZAVLJANA SRJ I STRANACA

Izvor: B92

Default images
Predlog saveznog zakona o saradnji SR Jugoslavije sa Medjunarodnim krivicnim tribunalom u Hagu predvidja izrucenje jugoslovenskih i stranih drzavljana koji borave u SRJ, optuzenih za ratne zlocine, pise novi "Blic". Taj list je objavio delove tog zakonskog predloga koji bi trebalo da Savezna skupstina razmatra krajem maja. Navodi se da se zahtev Tribunala, zajedno sa potvrdjenom optuznicom i ostalom dokumentacijom podnosi Saveznom ministarstvu pravde koje ih dostavlja na postupak nadleznom okruznom, odnosno visem sudu. Pritvor okrivljenom odredjuje nadlezni sud, a u hitnim slucajevima, kada postoji opasnost da ce trazeno lice pobeci ili da se sakriti, sudsko vece moze da odredi privremeni pritvor i pre dostavljanja zahteva za izdavanje, odnosno izrucenje.

Prema Predlogu zakona o saradnji sa Tribunalom, nadlezni okruzni sud utvrdjuje da li su ispunjene pretpostavke za izrucenje lica i o tome donosi resenje, protiv koga okrivljeni, njegov branilac i nadlezni javni, odnosno drzavni tuzilac, u roku od osam dana, imaju pravo zalbe republickom vrhovnom sudu, koji o tome odlucuje u vecu od pet sudija. Nakon tih postupaka, pravosnazno i izvrsno resenje, kojim je utvrdjeno da li su ispunjene pretpostavke za izrucenje lica Medjunarodnom krivicnom tribunalu dostavlja se Saveznom ministarstvu pravde, a ministar donosi resenje o izrucenju.

Predlogom zakona predvidjena je i mogucnost da zahtev Tribunala bude odbijen, ukoliko se utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izrucenje okrivljenog lica, a sva dokumentacija se, po sluzbenoj duznosti dostavlja vrhovnm sudu republike clanice, koji svojim resenjem potvrdjuje, ukida ili preinacuje resenje okruznog ili viseg suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: