Nedelja, 24.12.2000.

15:49

DJINDJIC: VREME ZA PROMENU USTAVA

Izvor: B92

Default images
Predsednik Demokratske stranke i kandidat DOS za premijera Srbije Zoran Djindjic ocenio je da je "sazrelo vreme" da Ustav Srbije bude promenjen i izrazio nadu da ce DOS u parlamentu dobiti saglasnost i drugih partija za promenu Ustava, javlja Beta.

Za neocekivano veliki broj glasova SSJ, Djindjic je u izjavi za B92 okrivio krizu na jugu Srbije, kao temu koja "nije bila prirodni deo politicke scene" i koja je "ekstremno nacionalnu temu, koja je nestala 5. oktobra, ponovo vratilo na dnevni red". "Ali to jeste nasa realnost i mislim da cemo izvesno vreme imati jos posla sa takvim marginalnim, ali ipak bitnim pojavama, kao sto je takva stranka, koja zapravo nema nikakav program ni politicku strukturu, koja se sastoji samo od par prilicno ekstremnih fraza", dodao je on. Ulazak te stranke u parlament, po Djindjicu, predstavlja "jos jedan dokaz koliko pazljivo moramo da ozdravljujemo nase drustvo, da u njemu objasnjavamo ljudima uzroke i posledice, i pre svega da im objasnimo kojim sredstvima se koji ciljevi mogu postici, da ne bi bili u zabludi da se radikalnom demagogijom mogu postici neki pozitivni ciljevi".

Buduci mandatar vlade Srbije Zoran Djindjic ocenio je u nedelju da je Demokratska opozicija Srbije na parlamentarnim izborima osvojila dovoljan broj poslanika da formira "stabilnu vladu" koja nece imati "izgovore" ukoliko ne bude dala rezultate. Djindjic je jagodinskoj Televiziji "Palma plus" kazao i da ce prvi korak nove vlade Srbije biti "pokretanje srpske privrede", koja se, kako je ocenio, nalazi na "kolenima". On je dodao da ce medju prioritetima nove vlade biti i "hitna reorganizacija nasih snaga na jugu Srbije", gde, u zoni kopnene bezbednosti prema Kosovu, deluju naoruzane grupe ekstemnih Albanaca. "To podrazumeva jacanje nasih snaga kako u broju ljudi i njihove opremljenosti, tako i u nacinu njihovog delovanja", kazao je Djindjic. On je "Palmi plus" rekao i da ce nova vlada "diplomatskim aktivnostima" od medjunarodne zajednice traziti da se Srbiji dozvoli da na svojoj teritoriji, koja ukljucuje i zonu bezbednosti u dubini od pet kilometara na jugu Srbije, "uspostavi svoj puni suverenitet u skladu sa Kumanovskim sporazumom" sa NATO-om. Djindjic je ulazak Stranke srpskog jedinstva u republicki parlament ocenio kao "prvorazredno iznenadjenje" i kao posledicu krize na jugu Srbije. "Jedan deo gradjana nase republike vrlo je sumnjicav prema medjunarodnoj zajednici i njenoj neaktivnosti, i zbog toga je smatrao da u parlamentu treba da se nalazi jedna tvrdja nacionalna struja koja bi tu stvar nadgledala i pokusala da je resi", kazao je Zoran Djindjic jagodinskoj Televiziji "Palma plus", prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: