Četvrtak, 13.06.2002.

19:00

PROTIV MILOSEVICA SVEDOCIO KLAUS NAUMAN

Izvor: B92

Default images
U procesu protiv Slobodana Milosevica u cetvrtak je svedocio nemacki general Klaus Nauman, koji je u vreme bombardovanja 1999. bio predsedavajuci Vojnog saveta NATO-a, prenosi specijalni izvestac RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgic. Naredba o aktiviranju snaga NATO, kao prvi korak pripreme za upotrebu na Kosovu, napravljena je tako sto se Vojni komitet NATO-a sastao u sred noci u oktobru 1998. godine na zahtev Ricarda Holbruka koji je rekao da mu je potrebna pretnja bombardovanjem, kako bi zakljucio sporazum sa Slobodanom Milosevicem o prekidu neprijateljstava u pokrajini - ovako je uvod o bombardovanju SRJ opisao Klaus Nauman.

Nauman je rekao da je pretnja urodila plodom, jer je ubrzo zatim potpisan sporazum, a na Kosovo upucena misija OEBS-a. "Jugoslovenska strana je u pocetku postovala sporazum, dok ga je OVK iskoristila za povratak na izgubljene pozicije", rekao je Nauman. On je potvrdio da je OVK u dokumentima NATO-a jedno vreme vodjena kao teroristicka organizacija, ali da je problem jugoslovenske vlade bio to sto je u borbi protiv terorizma koristio neproporcionalnu silu i protiv albanskih civila.

Nauman smatra da je iskljucivanje OVK iz pregovora bila greska. "Zivim danas u uverenju da je bilo potrebno ispitati sve mogucnosti za resenje krize pre nego sto je doneta odluka o aktiviranju vojne snage", rekao je Nauman cak dva puta. On se poslednji put sreo sa Milosevicem 19. januara 1999. godine i rekao da smatra da je on krenuo svojom zacrtanom putanjom, uprkos saznanju o posledicama takve politike. "Radite sta hocete, mene je bas briga" - navodno je rekao Milosevic.

Pocetak unakrsnog ispitivanja Milosevica prosao je na ivici incidenta, jer je Milosevic poceo optuzbama na racun nacisticke Nemacke, pricom o ratovima koje je Nemacka vodila protiv Srba i o podsticanju raspada Jugoslavije, sto je sudsko vece smatralo nebitnim, a sto je na galeriji izazivalo smeh.

Sudija Robinson je zato na sebe preuzeo ulogu advokata upozoravajuci Milosevica da bi svedoku trebalo da postavi neka vazna pitanja. Sudija Robinson je trazio da se razjasni navodna Miloseviceva izjava data prilikom jednog susreta sa Naumanom da ce, kao i 1945. godine, Albance sakupiti u Drenici i sve ih poubijati. Na Milosevicevo insistiranje da te godine nije bilo ubijanja Albanaca, vec obracuna sa ostatkom naoruzanih grupa, Nauman je rekao da mu taj deo istorije nije poznat.

Zanimljivo je da je taj deo u svom ekspertskom izvestaju opisala Odri Helfan Fading, ekspert tuzilastva. Unakrsno ispitivanje Klausa Naumana nastavlja se u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: