Sreda, 12.06.2002.

19:00

VILIJEM VOKER: PAMCENJE ME IZDAJE

Izvor: B92

Default images
Kako javlja dopisnik B92 iz Haga Ljubica Gojgic, u sredu je pred Haskim Tribunalom u postupku protiv Slobodana Milosevica nastavljeno svedocenje Vilijama Vokera, sefa nekadasnje Verifikacione misije OEBS na Kosovu. Tokom unakrsnog ispitivanja Vokera, Milosevic je ponovio tvrdnje da je Voker bio pristrasan i da je informacije koje je o dogadjajima u selu Racak poslao u svet bila netacna ili barem nepotpuna. Voker je to negirao, kao i tvrdnju da je ucestvovao u pripremi atmosfere za bombardovanje Jugoslavije. Na pitanja Milosevica zasto u njegovom obracanju javnosti nije rekao da su u Racku stradali i pripadnici OVK, Voker je rekao da za to nije znao. Tokom celog svedocenja, kao i u svojoj izjavi, Voker je ponavljao da ga pamcenje izdaje, pa je tako moguce objasniti zasto se ne seca da je o Racku razgovarao s Holbrukom i Veslijem Klarkom, kao i drugim zvanicnicima iz SAD i Evrope. Milosevic je cesto trazio da u sudnici bude prikazan video-materijal na kom je, izmedju ostalog, zabelezen i Vokerov obilazak jaruge u Racku, gde su se nalazila tela poginulih. Iako je Voker tada tvrdio da tamo nije bilo vojnika OVK, na snimcima je vidjen u okruzenju nekoliko pripadnika te vojske. Voker je kasnije pojasnio da su vojnici mozda i bili prisutni, ali da s njima nije imao kontakte. Voker nije bio sasvim precizan u odgovorima na pitanja koliko je tela video u Racku. Najpre je pominjao dvadesetak, a onda je rekao da ih je video svih 45 i da je o tom masakru odmah obavestio Haski tribunal, savetujuci glavnom istraziocu Luiz Arbur da pokusa da dodje u Racak, bez obzira na to sto jugoslovenske vlasti odbijaju da joj izdaju vizu.

Na pitanje "prijatelja suda" Stivena Keja zasto su on i njegovi saradnici odrzavali kontakte sa OVK kada to ne stoji u mandatu Misije, Voker je odgovorio da je prvi put kontaktirao s njima na zahtev Milosevica, kada je trebalo oslobadjati novinare Tanjug, a da su se ti kontakti nastavili bez zamerki iz sedista OEBS u Becu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: