Utorak, 04.06.2002.

19:00

ROMI KOJIMA PRETI PROTERIVANJE TRAZE POMOC BEOGRADA

Izvor: B92

Default images
Predstavnici organizacija Roma sa Kosova i uze Srbije koji borave u Nemackoj zatrazili su od premijera Srbije Zorana Djindjica i jugoslovenskog ministra za nacionalne i etnicke zajednice Rasima Ljajica da im pomognu i sprece njihovo proterivanje iz Nemacke. Kako je rekao predsednik Centra za integraciju, afirmaciju i emancipaciju Roma uslovi za povratak i bezbedan zivot Roma ne postoje, pre svega na Kosovu, ali ni u Srbiji i zato se od vlasti u Beogradu ocekuje da se ozbiljnije zainteresuju za ovaj problem. U sredu u Bremerhafenu pocinje dvodnevna konferencija saveznog i pokrajiniskih ministara unutrasnjih poslova na kojoj ce biti raspravljano i o povratku pripadnika nacionalnih manjina na Kosovo. Prema dosadasnjem dogovoru federalnih i pokrajinskih vlasti, predstavnici manjina sa Kosova uzivaju u Nemackoj zastitu i ne mogu da budu proterani do 1. jula ove godine. U martu su nemacke i jugoslovenske vlasti potpisale sporazum o vracanju i preuzimanju drzavljana dve zemlje koji su obavezni da napuste teritoriju jedne od tih drzava jer vise nemaju osnova za legalan boravak. Predstavnici humanitarnih i organizacija za zastitu ljudskih prava, medju kojima i Amnesti internesenel i Pro azil zatrazili su uoci konferencije od vlasti da odustanu od namere da pripadnike manjina vracaju na Kosovo. U zajednickom saopstenju ovih organizacija se istice da su "Romi, Srbi, Askalije i pripadnici drugih manjina na Kosovu i dalje izlozeni napadima albanskog stanovnistva", a da bi njihov prinudan povratak u Srbiju bio nemoguc zbog velikog broja izbeglica koje vec tamo zive. Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice upozorio je nemacke vlasti da ne bi trebalo proterivati pripadnike manjina sa Kosova koji se trenutno nalaze u Nemackoj, uz procenu da su oni "i dalje ugrozeni".

Prema proceni UNHCR u Nemackoj zivi izmedju 25.000 i 30.000 pripadnika manjina sa Kosova, pri cemu je "broj kosovskih Srba medju njima veoma mali". Organizacije Roma sa Kosova navode pak da ih je u Nemackoj oko

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: