Utorak, 04.06.2002.

19:00

"RESURSI SKROMNI, GRADITI MALE ELEKTRANE"

Izvor: B92

Default images
Srbija ima skromne energetske resurse, a zalihe uglja dovoljne su za izgradnju svega 1 ili 2 velike termoelektrane snage do 1.000 megavata, navodi se u "Strategiji razvoja energetike do 2010."

Ministarstva za nauku i razvoj Srbije. Predstavljajuci Strategiju, ekspert za energetiku Simeon Oka je naveo da je prioritet povecanje racionalnosti i efikasnosti u koriscenju energije, kao i revitalizacija postojecih kapaciteta kako bi bila povecana pouzdanost sistema. Prema njegovim recima, neophodna je preorijentacija na izgradnju manjih elektrana, a posebno postrojenja koja koriste alternativne i obnovljive izvore energije. Srbija treba da vodi ekonomski i politicki razumnu energetsku politiku, a neophodno je jacanje nezavisnosti uz diversifikaciju izvora i isporucilaca energenata, rekao je Oka. On je istakao da Srbija trosi 6 do 8 puta vise energije nego razvijene zemlje i da ce u narednom periodu s rastom proizvodnje i standarda potrosnja rasti, zbog cega je neophodno maksimalno povecati racionalnost potrosnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: