Petak, 13.09.2002.

19:14

Svilanović zadovoljan sastancima u Njujorku

Izvor: Beta

Default images
Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanović izrazio je zadovoljstvo sastankom sa zvaničnicima zemalja jugoistočne Evrope u Njujorku. Svilanović je u petak u misiji SR Jugoslavije u UN, gde je u toku zasedanje Generalne skupštine svetske organizacije, organizovao radni doručak za zvaničnike balkanskih zemalja. Na radnom doručku su bili ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, pomoćnik ministra inostranih poslova Rumunije Mihnea Konstantinesku, ministar inostranih poslova Bugarske Solomon Pasi, zamenik premijera Turske Sukru Sina Gurel, zamenik ministra inostranih poslova Grčke Anastasios Janitis, pomoćnik ministra inostranih poslova Hrvatske Josip Paro, ministar inostranih poslova Albanije Luan Hajdaraga, ambasador Makedonije u UN Srdjan Kerim i drugi zvaničnici.

Svilanović je jugoslovenskim novinarima kazao da je razgovarano o odnosima SAD i Iraka, kao i o Medjunarodnom sudu za ratne zločine i zahtevu SAD da njihovi gradjani ne budu izručivani toj instituciji. Prema njegovim rečima, najviše govora je, medjutim, bilo o saradnji zemalja regiona, sa posebnim osvrtom na čcinjenicu da će Grčka biti predsedavajući EU u prvoj polovini sledeće godine.

Svilanović je kazao da je Jugoslavija dobila pohvale za ono što je uradila kao predsedavajući Procesa saradnje zemalja regiona.

On je najavio da će i dalje ostati u Njujorku gde će se sastati sa zvaničnicima Egipta, Australije, Ukrajine, Singapura, Portugala i Meksika, kao i sa ambasadorom SAD za ljudska prava i saradnju sa Hagom Ričardom Prosperom. Svilanović će razgovarati i sa zvaničnicima Slovenije, Argentine, Španije, Nemačke, a sastaće se i s predstavnicima američkih nevladinih organizacija. On će u ponedeljak i utorak boraviti u Vašingtonu, gde će se sastati sa zamenikom američkog državnog sekretara SAD Ričardom Armitažom i drugim zvaničnicima, kao i sa članovima Kongresa. Tema razgovora u Vašingtonu biće bilateralni odnosi, kao i rezolucija o finansijskoj pomoći SAD Jugoslaviji.

Na povratku iz SAD, Svilanović će, zajedno sa zastupnikom načelnika Generalštaba VJ generalom Brankom Krgom, posetiti sedište NATO-a u Briselu, gde će razgovarati o pristupanju SRJ programu tog vojnog saveza Partnerstva za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: