Utorak, 03.09.2002.

09:42

"Odrziv razvoj Zemlje"

Izvor: B92

Default images

Ovih dana u Johanesburgu se odrzava konferencija posvecena odrzivom razvoju Zemlje. Pojam odrzivog razvoja za vecinu ljudi je nejasan. Clan Ekspertskog tima E4, ekolog Gordana Brun, u izjavi za Radio B92 istice da pojam odrzivog razvoja Zemlje znaci stednju prirodnih resursa, pre svega onih neobnovljivih. "Pitanje je finansiranja, kako nadomestiti onima koji ce se uzdrzati od postrosnje svojih prirodnih resursa, kako napraviti harmoniju, postovati mere zastite zivotne sredine, prava buducih generacija. Odrzivi razvoj treba da obezbedi da oni koji dolaze iza nas imaju ista prava na bogatstvo ove planete kao i mi.  Zato se moramo uzdrzati od preterane potrosnje", kaze ona. Gordana Burn dodaje da je samit u Johanezburgu znacajan, jer omogucava suocavanje sa onim sto je uradjeno na polju odrzivog razvoja Zemlje izmedju dve konferencije. "Svi na planeti mozemo se stideti nacina zivota i time sto bivaju usvajani dokumenti koji se ne sprovode u delo. Program za zastitu zivotne sredine nema dovoljne domete i treba sankcionisati sve, bez obzira na to iz koje su zemlje. Cinjenici da SAD ne dolaze na taj skup i da odbijaju da potpisu dokumente o klimi mora se stati na put, kao i onima koji zele da svoj standard postizu na racun siromasnih i buducih generacija", kaze ona, dodajuci da je termin odrziv razvoj u upotrebi od Medjunarodne konferencije u Rio de Zeneiru, 1992. godine. 

Uporedo s konferencijom predstavnika vlasti odrzava se i Samit mladih, takodje posvecen odrzivom razvoju zemlje. Jedina nevladina organizacija iz Srbije koja ima svog predstavnika na tom skupu su Mladi istrazivaci Srbije. Sekretar te nevladine organizacije Tanja Nikolic u izjavi za B92 kaze da je razlog odlaska njihovog predstavnika u Johanesburg zastupanje interesa mladih Jugoistocne Evrope. "Ideja je prostekla iz akcije koja je organizovana u aprilu ove godine pod nazivom 'Mladi iz Jugoistocne Evrope prema Johanesburgu', ciji je cilj bio da mladi ovog regiona razmene iskustva vezana za zastitu zivotne sredine. Putujuca ekoloska konferencija okupila je 56 ucesnika iz pomenutih zemalja koji su u 15 dana putovanja obisli mesta, znacajna u ekoloskom smislu, u tim zemljama. Tokom konferencije je nastala deklaracija koja sadrzi artikulisane interese mladih Jugoistocne Evrope", kaze Tanja Nikolic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: