Subota, 31.08.2002.

10:28

Dogodilo se 31. avgusta

Izvor: Beta

Default images

12 - Rodjen je rimski car Kaligula zapamcen kao jedan od najgrotesknijih istorijskih likova. Njegove ekstravagancije poput navodne namere da svog konja proglasi konzulom, doprinele su da ga smatraju ludim. Vladao je od 37. do 41. godine, kada je ubijen je u zaveri pretorijanaca.

1290 - Kralj Edvard I objavio je proklamaciju o progonu Jevreja iz Engleske.

1422 - Umro je engleski kralj Henri V, koji je tokom vladavine od 1413. do smrti nastavio Stogodisnji rat sa Francuskom. Pobedio je Francuze 1415. kod Azenkura i osvojio Pariz. U Francuskoj je i umro, a nasledio ga je devetomesecni sin Henri VI.

1811 - Rodjen je francuski pisac Teofil Gotje, preteca parnasovaca i protagonist doktrine "umetnost radi umetnosti" (l'art pour l'art). Zahtev za autonomijom umetnosti izneo je u predgovoru romana "Gospodjica de Mopen" (1836).

1867 - Umro je Sarl Bodler, jedan od najvecih francuskih pesnika 19. veka, cija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pesnickog shvatanja sveta. Njegova zbirka "Cvece zla" (1857) smatra se jednim od najznacajnijih lirskih dela 19. veka.

1876 - Dvorska klika smenila je turskog sultana Murata V pod izgovorom da je lud, nekoliko meseci nakon sto je dosao na vlast i dovela na presto njegovog brata Abdula Hamida II.

1887 - Osnovan je Streljacki savez Srbije, 36 godina posle formiranja prve streljacke druzine. Savez je 1909. postao clan Medjunarodne streljacke unije, a strelci iz Srbije su prvi put ucestvovali na medjunarodnim takmicenjima u Londonu i Hamburgu.

1888 - U Londonu je pronadjeno telo Meri En "Poli" Nikols prve zrtve Dzeka Trboseka.

1898 - Rodjen je knjizevnik Dusan Matic jedan od najznacajnijih srpskih nadrealistickih pesnika, clan Srpske akademije nauka i umetnosti (zbirke pesama "Budjenje materije", "Knjiga ritula", zbirka eseja "Anina balska haljina").

1907 - U Petrogradu je potpisan englesko-ruski sporazum kojim su Velika Britanija i Rusija podelile interesne sfere u Persiji, Avganistanu i Tibetu.

1920 - Prve radio vesti emitovane su na stanici 8MK u Detroitu u Micigenu.

1944 - Sovjetske trupe i tenkovi usle su, u Drugom svetskom ratu, u glavni grad Rumunije, Bukurest, gde su ih gradjani odusevljeno pozdravili.

1957 - Malaja (Malezija) je stekla nezavisnost.

1962 - Trinidad i Tobago su postali nezavisna drzava u okviru Britanskog Komonvelta.

1962 - Umro je francuski slikar Zorz Brak, jedna od dominantnih licnosti Pariske slikarske skole. Paralelno sa Pikasom uveo je likovni izraz "kubizam" (1908).

1969 - U avionskoj nesreci je poginuo americki bokser Roki Marcano, bivsi svetski sampion u teskoj kategoriji. Titulu je osvojio 1952. pobedom nad americkim bokserom Dzoe Volkotom, a sa ringa se povukao nepobedjen 1956.

1973 - Umro je americki filmski reziser Dzon Ford, autor vise od 200 filmova i dobitnik cetiri Oskara za filmove "Potkazivac", "Plodovi gneva", "Kako je bila zelena moja dolina", i "Miran covek".

1977 - Predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito doputovao je u prvu posetu Kini.

1980 - Poljski radnicki lideri potpisali su, nakon dvomesecnog strajka, sporazum sa vladom o pravu na strajk i priznavanju sindikata "Solidarnost", a Poljska je postala prva zemlja Sovjetskog bloka u kojoj je dozvoljen rad jednog nezavisnosg sindikata.

1983 - U Manili je sahranjen vodja filipinske opozicije Beninjo Akina uz prisustvo vise od milion ljudi. Ubijen je deset dana ranije na aerodromu u Manili prilikom povratka iz trogodisnjeg izbeglistva u SAD, cime je filipinski diktator Ferdinand Markos uklonio najozbiljnijeg protivkandidata na izborima 1984.

1986 - Umro je Urho Kekonen, najistaknutiji finski politicar posle Drugog svetskog rata. Kao predsednik Finske (1956-1982) i pobornik miroljubive politike i svestrane saradnje medju drzavama, znacajno je doprineo odrzavanju Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, kasnije OEBS) 1975. u Helsinkiju.

1986 - Umro je Henri Mur, jedan od najvecih engleskih vajara 20. veka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mestima kao sto su zgrada UNESCO-a u Parizu i Linkoln centar u Njujorku. Bio je inostrani clan Srpske akademije nauka i umetnosti.

1991 - Uzbekisatn i Kirgistan proglasili su nezavisnost od SSSR, cime se broj republika koje su izasle iz Sovjetskog saveza popeo na deset.

1994 - Trupe bivseg SSSR formalno su okoncale poluvekovno vojno prisustvo u bivsoj Istocnoj Nemackoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsednik Rusije Boris Nikolajevic Jeljcin i kancelar Nemacke Helmut Kol.

1997 - U automobilskoj nesreci u Parizu, poginula je britanska princeza od Velsa Dajana Spenser, bivsa supruga britanskog prestolonaslednika princa Carlsa. U nesreci su zivot izgubili i njen pratilac Dodi al Fajed i njihov sofer.

2001 - U pozaru izazvanom eksplozijom u nocnom baru u tokijskom zabavnom kvartu Kabuciko poginule su 44 osobe, a vise desetina je povredjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: