Nedelja, 19.05.2002.

19:00

LUTOVAC: EU CE MORATI DA POSREDUJE IZMEDJU SNP I DPS

Izvor: B92

Default images
Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic zakazao je za ponedeljak sastanak najvisih predstavnika DOS-a i koalicije "Zajedno za Jugoslaviju", na kom ce se razgovarati o usvajanju Sporazuma za preuredjenje odnosa Srbije i Crne Gore u Saveznoj skupstini, kao i pocetku rada na Ustavnoj povelji. Koalicioni partneri ce se na sastanku dogovoriti i o nacinu konstituisanja komisije za pisanje Ustavne povelje zajednicke drzave. Podsetimo, sednica Saveznog parlamenta, na kojoj je 18. aprila pocela rasprava o sporazumu, prekinuta je na zahtev Socijalisticke Narodne Partije. SNP je i u nedelju ponovila da nece odustati od zahteva da poslanici u skupstini buduce zajednicke drzave budu birani neposredno na izborima.

Potpredsednik SNP-a Srdja Bozovic izjavio je za agenciju Beta da ocekuje da ce celnici DOS-a prihvatiti zahteve njegove stranke. "Spremni smo da odustanemo od 10 nasih zahteva, ali ne od ta tri kljucna", rekao je Bozovic.

Sa druge strane , Demokratska partija socijalista iznela je ranije stav da poslanike u novom saveznom parlamentu treba da delegiraju republicke skupstine. Politicki analiticar Zoran Lutovac u izjavi za Radio B92 kaze da se razliciti stavovi DPS-a i SNP-a o usvajanju sporazuma moraju resavati unutar Crne Gore. "S obzirom na cinjenicu da se te dve strane pozivaju na razlicite odredbe u istom sporazumu i da, na neki nacin, i jedni i drugi 'imaju pravo', sada bi trebalo ocekivati posrednicku ulogu EU, koja, cini mi se, u ovoj prvoj fazi sprovodjenja sporazuma mora biti intenzivna da bi, ukoliko dodje do politicke saglasnosti, ona, verovtno, vremenom sve vise slabila", smatra Lutovac.

Reagujuci na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solane, koji je izrazio zabrinutost zbog zastoja u usvajanju i primeni sporazuma, Lutovac istice da je do odugovlacenja doslo zbog odrzavanja lokalnih izbora u Crnoj Gori. "Cinjenica je i to da i DPS i SNP usporavaju proces usvajanja sporazuma ", kaze Lutovac.

"SNP insistira na odredbi koja potvrdjuje njeno politicko zalaganje, a sa druge strane DPS insistira na odredbi koja ne dovodi u koliziju programske stavove te stranke sa onim sto su ostvarili beogradskim sporazumom, tako da bi, posle ovih lokalnih izbora, trebalo ocekivati da se stvari, ipak, rasciste. Mislim da ce se one tesko rascistiti bez posrednicke uloge EU i otuda ocekujem da ce, bilo Solana, bilo neko od njegovih izaslanika, sigurno uticati na to da dodje do prevazilazenja razlika i da dodje do nekog kompromisa", kaze Lutovac.

Prema njegovim recima, posrednicka uloga Evropske Unije sastojala bi se u tumacenju odredbi koje su predmet spora izmedju DPS-a i SNP-a. "Uz prisustvo Evropske Unije moze se ocekivati da ce doci do medjusobnog popustanja i ustupaka ove dve strane", zakljucio je Lutovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: