Petak, 12.07.2002.

12:21

U potrazi za novim Alijom

Izvor: Ljubomir Zivkov

Default images

Ciji ce se lik naci na petohiljadarki, novcanici koju svi nestrpljivo ocekujemo? Sa hiljadarke nas posmatra Djordje Vajfert, slavni burzuj s pocetka proslog veka: "Gradjanine, jos nisi otvorio nijednu fabriku?! Sta cekas!" Mladji narastaji jedva da znaju ko je bio gospodin Vajfert: covek koji je pocetkom veka eksploatisao pancevacki proletarijat da bi proizveo sto vise opijuma za narod. Vajfert je imao pivaru, ali nije se libio da kupi i poneki rudnik, fabriku, sve u svrhu licnog i porodicnog bogacenja. Iako su na svim prilazima Beogradu bile trosarine, mesta na kojima bese carinjeno sve sto je ulazilo u gradski atar, pivo g. Vajferta prolazilo je pored carinika kao pored turskog groblja – jos se pamti prituzba Jakova Bajlonija, legaliste koji je i sam doduse imao pivaru... Da. Vajfert je bio i guverner, jedno bogami dvadeset godina. Stavicu ga na hiljadarku, mora da je kontao Dinkic, ne kosta me nista, a moze mi doneti srecu i dugovecnost kao guverneru.

U Titovo doba sa novcanice nas je gledao nasmejani rudar, udarnik iz Tuzle, da li garav od uglja ili preplanuo u radnickom odmaralistu, djavo bi ga znao, uglavnom, drzava je bila proleterska, trudbenici su bili zastupljeni u svim "Filmskim novostima" (odmah nakon priloga o Titu, Jovanki i saradnicima), sad je toga licemerja i demagogije dosta! Evo mojih kandidata:

1. Marjanovic Mirko, vodja ortodoksnog krila SPS-a; mimo njegovog znanja racun u svajcarskoj banci nabubrio mu na nekih milion i po franaka sto i jeste san svakog stediste – da se u banci prijatno iznenadi.

2. Vucic Borka, slovila sa Slobinu bankarku; zarila i palila po Kipru, sestog oktobra provalila u vlastitu kancelariju da bi uklonila nezeljene tragove (ukosnice, aceton, hulahopke i sl.); optuzivana za sve i svasta, pa i da je prestara, sve prezivela including 5. oktobar, ne moze joj niko nista, jaca je od sudbine.

3. Bojic Milovan, svetski rekorder (365 objavljenih nauc. radova godisnje); godinama operisao uz pomoc licnog anesteziologa R. Krsmanovica koji i ne krije da je samouk.

4. Seselj Vojislav, mladokardeljijanac, najmladji doktor na svetu, zamislio dosad najvecu, takoreci nevidjenu Srbiju. Bio Slobin omiljeni opozicionar, koalicioni partner, cetnicki vojvoda, redovni profesor Pravnog fakulteta; slika sa subarom i kokardom, cist Generalic.

5. Nalic Gradimir, borac za ljudska prava; iako o ljudskim pravima i sam puno zna, predsednik Kostunica pozeleo je da za tu osetljivu oblast ima specijalnog savetnika. Prirodno, uzeo je g. Nalica. Ako mislite da vas neko prisluskuje, imate pravo, duznost i cast da s vojskom provalite tamo gde je najkablovitije. Trojica generala daju casnu oficirku rec da je g. Nalic nadmasio gradjanku Nedeljkovic koja je i sama simpatizer pokreta za ljudska prava.

6. Aleksandar Karadjordjevic, kumce britanske kraljice i neodoljivi mamac za strani kapital. Osnivac i zasad jedini clan Krunskog kabineta, predsedavajuci Krunskog veca, pocasni clan Krunskog saveta, strpljivo ceka da narod shvati prednosti monarhije; za to vreme sedi zabravljen (sam se zakljucao da ga neko ne bi prekinuo!) u Belom dvoru i pusta do besvesti CD "Marsirala, marsirala kralja Petra garda" ("Politika", 8. VII); na novcanicu bi mogao i najpotresniji stih koracnice: Gledaleihgledaleih beogradskedame klekledoleklekledole pasebogu mole.

7. Milosevic Marko, fizicki radnik, potpuno neobrazovan, noseci gajbice od sanka do magacina i natrag postao jedan od najbogatijih ljudi u SRJ. NATO-u prkosio tako sto je usred njihove toboznje ofanzive gradio Bambilend, kutak za nase najmladje.

8. Milosevic Slobodan, najveci Srbin dvadesetog veka. Trenutno u raljama dusmanskog suda, izuzetno fotogenican, zacelo popularniji od industrijalca Vajferta.

9. Kertes Mihalj, Madjar koji nas je voleo, carinik i dobrotvor, upamcen po neverovatnim donacijama SPS-u, nepravedno zapostavljen od medija a mozda i od pravosudja.

10. Ilic Velimir, born as President, tvorac cacanskog nikotinskog cuda, rafinirani polemicar, vrsni pedagog i predavac na mnogim univerzitetima, takoreci profesor univerziteta. Unatoc zavadi sa Dinkicem, ipak u najuzem krugu za petohiljadarku, najvecma zbog tipicnog sumadijskog osmeha, osmeha od kojeg se Turcima i Titu ledila krv u zilama.

11. Canak Nenad, junak iz Like, rodjeni i dozivotni Vojvodjanin, otac (poocim) precanskog grba sa banatskim lavom i bonsai-cempresom koji predstavlja kiceni Srem. Nesina slika sa zmijsko-jaserovskim salom – radost za svakog kolekcionara petohiljadarki.

12. Mirjana Kuburovic, izvestacica "Politike" iz Rima, da, zasto ne bi neko iz medija dospeo na novcanicu? Gradjanka Kuburovic se od ushicenja zamalo prestavila prilikom posete Vatikanu. Na svoju ruku pozvala je Svetog oca da poseti nasu zemlju, verno je citaocima prenela sve sto joj je papin portparol servirao, kako je Katolicka crkva citav dvadeseti vek posvetila miru, bratstvu i jedinstvu, bla, bla... Neko bi rekao da je Sveta crkva u proslom veku napravila i izvesne brljotine – o drugim, minulijim vekovima da i ne govorimo. Kuburovicka ne. Nije se usprotivila ni kad joj je receno da je Jugoslavija pravoslavna zemlja u koju Sveti otac moze da bane samo ako mu SPC to odobri, nije rekla da je nasa drzava laicka, da u njoj zive gradjani razlicitih veroispovesti... Ukratko, da nam je vise takvih izvestacica.

13. Simic dr Zeljko, najlepsi Srbin dvadesetog i dvadest prvog veka, Slobin savetnik za ljudska prava, pozorisni i vaterpolo radnik, upravnik Narodnog pozorista, ministar kulture, nepravedno zapostavljen (nakon neznatne kleptomanske seanse koju su dosmanlijski mediji debelo zloupotrebili). Robijao sa gazda Jezdom koji ga je uputio u vedriju stranu zatvorenickog zivota.

14. Cirilov Jovan, dobitnik nagrade "Bogoljub Bogi Karic", izjavio da ce sav novac potrositi na kupovinu knjiga: "Ulozivsi u mene, ulazete u kulturu." Slika: Cirilov na gomili knjiga, pored njega malo manja gomila – racuni iz knjizara koji pokazuju da je Bogijev novac utrosen na polzu otecestvu. 15. Neko iz dijaspore. Ako na novcanicu ne stavimo nekoga iz nase raseljene elite, bice svasta. Vascelo rasejanje ce se uvrediti i otici u jos dalje krajeve! Dijaspori nije dosta da postavlja ambasadora u Americi, zahteva da radi na Ustavnoj povelji, zeli da glasa u tudjini, ali i da ima najmanje dvadeset odsto poslanika u ovdasnjim skupstinama (vidi "Danas" od 8. jula, str. 4)! Predlazem da na novcanicu metnemo matursku sliku g. Nestorovica, predsednika Saveta dijaspore, ili sliku potpredsednice Jasmine (sta, ne znate ko je na celu Saveta dijapospore?!), povlacim sve druge predloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: