Subota, 13.07.2002.

09:00

Dogodilo se na danasnji dan, 13. jul

Izvor: Beta

Default images

1793. Ubijen Zan Pol Mara, jedan od glavnih vodja Francuske revolucije i lider montanjara. Ubistvo izvrsila Sarlot Korde koja je 4 dana kasnije pogubljena na giljotini.

 1822. U ratu Grcke za nezavisnost grcka vojska pobedila turske snage kod Termopilskog klanca.

1837. Kraljica Viktorija I preselila se u Bakingamsku palatu u Londonu, kao prvi britanski monarh koji ce ziveti u toj palati.

1878. Zavrsen Berlinski kongres na kom su Nemacka, Austro-Ugarska, Rusija, Engleska i Francuska uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope. Revidiran Sanstefanski mirovni ugovor zakljucen izmedju Rusije i Turske 3. marta, Srbija i Crna Gora stekle medjunarodno priznanje i znatno prosirile svoje teritorije, a Austro-Ugarska dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

1919. Britanski vazdusni brod R34 sleteo u Norfolk i time zavrsio prvi let preko Atlantika, od Britanije do SAD i natrag. Putovanje trajalo 182 sata efektivnog leta.

1930. U glavnom gradu Urugvaja Montevideu pocelo Prvo svetsko fudbalsko prvenstvo na kom je ucestvovalo 13 timova, medju kojima u jugoslovenski.

1941. U Crnoj Gori u Drugom svetskom ratu izbio ustanak protiv italijanskih okupatora, najveci opstenarodni ustanak u okupiranoj Evropi.

1943. Pobedom sovjetske vojske okoncana kljucna faza Kurske bitke u Drugom svetskom ratu, najvece tenkovske bitke u istoriji, u kojoj je ucestvovalo oko 6.000 tenkova. Nemci izgubili 2.900 tenkova, a poginulo i ranjeno najmanje 230.000 vojnika.

1944. Sovjetske trupe pocele u Drugom svetskom ratu ofanzivu na Pribaltik i zauzele grad Viljnus u Litvaniji.

1951. U Los Andjelesu umro austrijski kompozitor Arnold Senberg. Kao zacetnik Becke atonalne skole, pobornik ekspresionizma u muzici i tvorac novog nacina komponovanja, dodekafonije, bitno uticao na razvoj muzike 20. veka.

1975. Iz Kejp Kanaverala u Floridi lansiran svemirski brod "Apolo", koji je ucestvovao u prvoj sovjetsko-americkoj misiji u svemiru.

1977. Nestanak struje ostavio u mraku Njujork, posle cega je policija uhapsila 3.000 pljackasa.

1985. Na stadionima u Londonu i Filadelfiji istovremeno odrzani humanitarni rok-koncerti "Live Aid" koje je organizovao Bob Geldof za pomoc gladnima u Africi. Prikupljeno preko 60 miliona dolara, a TV-prenos koncerata pratilo oko 1,25 milijardi gledalaca sirom sveta.

1985. Sovjetski atleticar Sergej Bubka postigao svetski rekord u skoku s motkom kada je u Parizu prvi put preskocio 6 metara.

1992. Preuzimajuci duznost premijera Izraela Jicak Rabin izrazio spremnost da poseti prestonice arapskih zemalja radi postizanja mira na Bliskom istoku.

1995. Na Cetinju pred oko 300 vernika proglasena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju nije priznala nijedna pravoslavna crkva u svetu.

1996. Odrzan "Love Parade" festival na kom je oko pola miliona "rejvera" igralo ulicama Berlina uz tehno-muziku. To je bio najveci javni skup u tom gradu posle Drugog svetskog rata.

1999. Vise hiljada iranskih studenata sukobilo se s policijom u centru Teherana protestujuci zbog odluke vlasti o zabrani svih mitinga i nezvanicnih okupljanja.

2000. Policija UN na Kosovu zvanicno saopstila da se tokom prvih 6 meseci 2000. u regionu Kosova desilo preko 1.900 incidenta, da je ubijeno 19 ljudi i da je izvrseno niz kriminalnih radnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: