Petak, 13.09.2002.

20:25

Gagić potvrdio postojanje grobova Srba u S. Reci i Orahovcu

Izvor: B92

Default images

Šef Biroa za kidnapovana i nestala lica Koordinacionog centra za Kosovo Gvozden Gagić izjavio je da to telo poseduje informacije da se u Suvoj Reci nalazi "masovna grobnica" u kojoj je sahranjeno 40 osoba, prenosi dopisnik Radija B92 Ljilja Danilović. On je potvrdio i sumnju da i na pravoslavnom groblju u Orahovcu ima novih, nepoznatih grobova. "U zadnjem delu fabrike 'Balkan' (u Suvoj Reci) nalazi se jedan prostor na kome su, kako mi osnovano pretpostavljamo, albanski teroristi žrtve, nakon što su ih likvidirali, tu i sahranili", rekao je Gagić.

On je dodao da bi prema saznanjima do kojih je došao Koordinacioni centar tu trebalo da se nalazi oko 40 tela ljudi uglavnom sa prostora Djakovice. Ta lokacija je predmet istraživanja i UNMIK je o tome obavešten. "Naši patolozi su obišli tu lokaciju i snimili potencijalno mesto grobnice koja bi trebalo uskoro da se nadje u rasporedu rada za ekshumacije UNMIK policije", rekao je Gvozden Gagić. On je takodje potvrdio da je u Orahovcu otkrivena lokacija, na pravoslavnom groblju, gde se nalazi veliki broj humki. Gagić kaže da se pretpostavlja da se u njima nalaze posmrtni ostaci ubijenih Srba. "Dok se lokacija ne otvori, ne možemo da govorimo o kolikom se broju sahranjenih osoba radi. Možda je 80, a možda i 180, to se još uvek ne zna. Pretpostavljamo da se radi o Srbima koji su ubijeni za vreme ratnih dejstava na Kosovu", rekao Gagić. Prema njegovim rečima, Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju ima informacija da u pokrajini postoje još neotkrivene lokacije gde su sahranjeni oni koji se već tri godine vode kao nestali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: