Ponedeljak, 03.06.2002.

19:00

OSKRNAVLJENA CRKVA U VELIKOM TRNOVCU

Izvor: B92

Default images
Iako je sef kordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic nalozio uklanjanje albanske zastave sa groblja u Velikom Trnovcu to se do ponedeljka uvece nije desilo, a umesto policije, kako javlja dopisnik Radija B92 Radoman Iric, obavezu da uklone zastavu preuzeli su predstavnici posmatracke misije Evropske unije. Poslednjih nekoliko meseci Albanci iz Bujanovca i Preseva koriste svaku priliku da na svojim svecanostima isticu albanske nacionalne simbole, zastavu ili grb, i da intoniraju himnu susedne Albanije. Covic je nalozio pomocniku saveznog ministra policije Mici Markovicu i nacelniku SUP-a Vranje pukovniku Novici Zdravkovicu da se sa grobnice komandanta OVPBM Rizvana Cazimija, poznatijeg kao komandant Lesi, ukloni albanska zastava. "To ukazuje da se neki ljudi i dalje ne smiruju. Zakon o nacionalim manjinama jasno precizira kakvi simboli i kakva su obelezja dozvoljeni. Simbol ili obelezje strane drzave, pa i zastava, nije dozvoljeno. Ni u jednoj evropskoj drzavi to nije dozvoljeno, pa nije ni ovde. Mi smo dali nalog da organi vlasti urade po zakonu ono sto treba da se uradi, a to znaci da se skine zastava i da se od sada sve provokacije sa zastavama kaznjavaju po zakonu, pa ma ko da ih cini. Treba voditi racuna da nas te smisljene provokacije ne uvedu u nesto sto se zove konflikt", rekao je Covic.

Covic je prisustvovao u ponedeljak ujutru svecanoj liturgiji koju je u Trnovcu kraj Bujanovca u Hramu svetih apostola Konstantina i Jelene sluzilo njegovo preosvestenstvo episkop vranjski gospodin Pahomije. Ova svetinja otvara se samo jednom godisnje, jer u ovom nekada srpskom selu od kraja 70-ih nema ni jedne srpske kuce. I pored te cinjenice, u noci izmedju nedelje i ponedeljka su ekstremni Albanci provalili u dvoriste te crkve i naneli prilicnu stetu crkvenoj imovini. Popodne, Covic se u Bujanovcu sastao sa Frensisom O'Donelijem regionalnim koordinatorom UN za razvojne programe. Covic i O'Doneli potpisali su odgovarajuci memorandum, kojim ce UN preko svojih organizacija, u narednih godinu-dve plasirati na jugu Srbije 2 miliona dolara u razvojne programe i ukupno bolji kvalitet zivota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: