Petak, 17.05.2002.

19:00

NACRTI ZAKONA O UNUTRASNJIM POSLOVIMA I BEZBEDNOSTI

Izvor: B92

Default images
Predstavnici MUP Srbije predstavice za desetak dana predlog novog zakona o unutrasnjim poslovima i agenciji za nacionalnu bezbednost, nakon cega se ocekuje dvomesecna javna rasprava o nacrtima tih zakona. Pomocnik republickog ministra policije Predrag Ilic rekao je u petak pred clanovima Odbora za bezbednost Skupstine Srbije da zbog velikih razmimoilazenja predlog zakona o dosijeima jos nije usaglasen.

Sef Resora drzavne bezbednosti MUP Srbije Andrija Savic, koji je prisustvovao sednici za bezbednost Skupstine Srbije, govoreci o transformaciji DB, rekao je da se priprema "dosta kvalitetan predlog".

"Vazno je da su uzeta u obzir mnoga misljenja i iskustva i da su izbegnuti pritisci raznih centara moci", kaze Savic. "Mislim da je ovo i na neki nacin radikalna promena u koncipiranju jedne ovakve sluzbe. Nema tu mnogo ni fascinacije, kako to neki kazu, ni mistifikacije. U pitanju je jedna uskostrucna, profesionalna delatnost, bez koje nijedna drzava ne moze da funkcionise. Ako je posle 5. oktobra bilo cak i nekih razmisljanja da jednu ovakvu sluzbu treba ugasiti zbog balasta i teskog nasledja proslosti, mislim da su razvejane ovakve sumnje. Svakoj drzavi, pa i nasoj mladoj demokratiji, potrebna je jedna ovakva sluzba i zato je vrlo bitno da na ovim parametrima izguramo ovaj zakon", rekao je Savic.

"Cilj je stvaranje moderne agencije u kojoj bi u narednih 5 godina ostale zajedno obavestajna i kontrobavestajna sluzba, nakon cega bi moglo da dodje do razdvajanja tih sektora", dodao je Savic.

Na pitanje da li je u toj sluzbi provereno da li je svedok optuzbe Haskog tuzilastva u procesu protiv Slobodana Milosevica Ratomir Tanic, kao sto tvrdi, zaista radio za DB, Savic kaze: "To pitanje svedocenja u Hagu je dosta indikativno i sigurno je da ce to biti predmet nase analize i naseg sagledavanja. Radi se o nekom ranijem periodu, u svakom slucaju jedan od zakljucaka Odbora za bezbednost Skupstine je da to bude jedna od tacaka na sledecoj sednici. Mi cemo sa svoje strane pripremiti odgovarajucu informaciju", rekao je Savic.

To je prvi put od uvodjenja visestranacja da je sef Drzavne bezbednosti prisustvovao sednici skupstinskog odbora. Na pomenutoj sednici poslanik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic naveo je da je policija 2 puta pretresala njegov automobil, kao i da mu prisluskuju telefonske razgovore i upitao nacelnika Javne bezbednosti Sretena Lukica ko je to naredio. Lukic je odgovorio da niko od nadleznih u MUP nije izdao naredjenje za pretres Pelevicevog automobila, vec da je verovatno rec "samo o rutinskoj kontroli". On je dodao da dozvola za prisluskivanje telefona ne moze biti izdata bez sudskog naloga, kao i da Resor javne bezbednosti ne poseduje opremu za prisluskivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: