Četvrtak, 12.09.2002.

18:42

ICG: Na Kosovu se mora izgraditi nezavisno sudstvo

Izvor: Beta

Default images
Izgradnja nezavisnog, efikasnog i transparentnog sudstva, kao temelja stabilnog i demokratskog društva na Kosovu, mora da bude glavni prioritet civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) i prelaznih institucija samouprave, ocenila je Medjunarodna krizna grupa (ICG) u četvrtak objavljenom izveštaju. U izveštaju posvećenom pravosudju na Kosovu navodi se da je od dolaska medjunarodnih snaga na planu pravosudja ostvaren izvestan napredak, ali da i dalje postoje ozbiljni izazovi i prepreke.

Pravosudje još nije u stanju da efikasno istražuje krivična dela, a uprkos uloženim naporima, ratni zločini i etnički motivisano nasilje nad manjinama na Kosovu mahom ostaju nekažnjeni, ocenjuje ICG. Sudjenje nekolicini bivših članova OVK, uhapšenih u avgustu ove godine pod sumnjom da su tokom 1998. i 1999. počinili ratne zločine, predstavljaće test sposobnosti sudstva na Kosovu da istraži zločin i obezbedi dokaze, kao i da sprovede fer i poštena sudjenja uz zaštitu prava žrtava, svedoka i optuženih. Biće to proba i za privrženost kosovskih političara i javnosti nezavisnom pravosudju za koje su pred zakonom svi jednaki, ocenjuje Medjunarodna krizna grupa.

Uz napomenu da mora postojati veće poverenje javnosti u sudstvo, ICG naglašava da će bez nezavisnog sudstva temeljima demokratije na Kosovu nedostajati jedan od najvažnijih oslonaca i iznosi niz preporuka medjunarodnoj zajednici, vlastima u Beogradu, Haškom tribunalu, UNMIK-u i njegovom Odeljenju za pravosudje, prelaznim institucijama samouprave, kosovskim Albancima i kosovskim Srbima.

Mejdunarodnoj zajednici preporučuje se, takodje, da radi na osposbljavanju domaćih zvaničnika za vodjenje Odeljenja za pravosudje kao i da podstakne Beograd da zajedno sa Haškim sudom i UNMIK-om razvije mehanizam koji će obezbediti da oni koje UNMIK optuži za ratne zločine budu prebačeni UNMIK-ovim sudovima.

Vlastima u Beogradu Medjunarodna krizna grupa preporučuje da primenjuju sporazum potpisan 9. jula 2002. o zaštiti profesionalnog statusa i penzija sudija i tužilaca koji rade u UNMIK-u i da raspuste paralelne sudove koji rade na Kosovu, uključujući i Okružni sud u Mitrovici. Beogradu se, takodje, preporučuje da dopuni zakon o saradnji sa Haškim sudom kako bi se eliminisala ograničenja u istragama i garantovalo da će i oni koje Haški sud u budućnosti bude optužio biti prebačeni u Hag, kao i da obećaju da će osobe koje UNMIK optuži za ratne zločine prebaciti na Kosovo.

Kao preporuku Haškom sudu ICG navodi zaključivanje Memoranduma o razumevanju sa UNMIK-om čime bi se olakšala i institucionalizovala saradnja, ukljucujući i razmenu dokaza. Trebalo bi takodje, dodaje se u izveštaju, ojačati saradnju sa sudijama i tužiocima na Kosovu u razmeni informacija o ratnim zločinima. Politički lideri kosovskih Albanaca moraju poštovati nezavisnost sudskog procesa, a javnost treba informisati o značaju nezavisnog i nepristrasnog sudstva kako bi se izgradilo poštovanje prema pravosudnom sistemu, navodi ICG. Kosovskim Srbima se preporučuje da iskoriste sporazum postignut sa UNMIK-om 9. jula ove godine i da se uključe u pravosudni sistem Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: