Subota, 08.06.2002.

19:00

KOLIKO POSTOJANJE VLADE U SENCI UTICE NA REFORME?

Izvor: B92

Default images
Prelazak Demokratske stranke Srbije na republickom nivou sa vlasti u opoziciju dodatno je zaostrio politicke tenzije i nejasno je koliko to moze da utice na ekonomske reforme i strane investicije.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus je rekao da odluka DSS "sigurno nece ubrzati reforme" i izrazio zaljenje zbog odluke DSS da predje u opoziciju. S druge strane, guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic ocenjuje da formiranje Vlade u senci nece bitnije uticati na investicije medjunarodnih kompanija u Jugoslaviju. "To je legitimno pravo svake politicke stranke u demokratskim drzavama" rekao je Dinkic.

"Sto se mene tice, ja vidim da nemaju guvernera u senci. Mislim da je sasvim sigurno da, bilo koja Vlada da dodje posle nekih izbora, koji su, opet, neizvesni, ne znamo kada ce se odrzavati, nastavice slicnim putem.

Samo je pitanje tempa reformi, da li ce biti nesto manje ili vise sposobni, da li ce stvari ici brze ili sporije, ali pravac kojim smo krenuli nece biti zaustavljen i strance uglavnom to zanima", smatra Dinkic.

Ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji Carls Kroford tvrdi, medjutim, da desavanja na politickoj sceni Srbije, poput formiranja Vlade u senci, mogu znacajno da uticu na buduce investicije medjunarodne zajednice.

"Ako hocete da ubedite druge da ova zemlja i vlast u njoj rade nesto ozbiljno, onda se morate i ponasati tako", upozorava Kroford. "Ako se ljudi stalno svadjaju to stvara utisak da situacija nije bas najbolja, ali kada cujem ono sto su vasi ministri rekli, da takve stvari postoje, da je to pitanje tranzicije, ali da je osnovna tendencija, ipak, dobra, ja se slazem s tim. Ali, nije uvek lako ubediti nase biznismene da je sve u redu. Kada oni citaju novine i prate sta se desava ovde, uvek izgleda da je stalno prisutno pitanje sukoba", rekao je Kroford. On je dodao da je imidz vlasti u Jugoslaviji mnogo bolji kod medjunarodnih biznismena, nego kod svetske javnosti u celini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: