Petak, 07.06.2002.

19:00

EKSPERTSKI IZVESTAJ "SRPSKI NACIONALIZAM U 20. VEKU" U HAGU

Izvor: B92

Default images
U Haskom tribunalu u petak se pojavio ekspertski izvestaj haskih istrazitelja pod nazivom "Srpski nacionalizam u 20. veku". Kako javlja specijalni izvestac Radija B92 Ljubica Gojgic, izvestaj je radjen na zahtev Tuzilastva Haskog tribunala. Studija Odri Bading ima za cilj da "objasni elemente nacionalne svesti koja je do 1980. godine bila siroko rasprostranjena medju Srbima". U izvestaju na 90 strana, kao prva licnost pominje se car Dusan, a medju poslednjima Slobodan Milosevic i Vuk Draskovic.

U izjavi za Radio B92, portparol haskog tuzilastva Florans Artman, u vezi sa razlozima za pravljenje ovakvog izvestaja za proces koji se bavi pojedinacnom krivicom kaze: "Sudsko vece krece u sudjenje sa potpuno praznom glavom, da tako kazem, odnosno nista a priori ne znaju o slucaju, i moraju sve saznati u toku sudjenja od razlicitih strana, odnosno od tuzilastva i od optuzenika. Tuzilastvo je moralo obavestiti Sudsko vece o tom istorijskom kontekstu. Taj izvestaj se odnosi na nacionalizam, to je bilo potrebno jer je trebalo dati nekoliko informacija o odnosima Srbije sa Jugoslavijom unutar Jugoslavije, i odnosi Srbije sa Srbima van Srbije".

Florans Artman medjutim ne ocekuje da ce o ovom izvestaju biti rasprave u sudnici Tribunala dok ce, kako nam je u tuzilastvu potvrdjeno navodi izvestaja o vanbudzetskom finansiranju snaga bezbednosti biti korisceni za dokazivanje teze o postojanju paralelnog lanca komande koji su cinili Slobodan Milosevic i njegovi bliski saradnici a za koji je trebalo obezbediti sigurnu materijalnu osnovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: