Četvrtak, 12.09.2002.

18:39

Solana: BiH će biti ujedinjena, stabilna zemlja

Izvor: Beta

Default images

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u četvrtak da "o budućnosti Bosne i Hercegovine neće biti odlučeno u Briselu, Beogradu ili Zagrebu", već da će to biti "ujedinjena, stabilna zemlja, u medjunarodno priznatim granicama, koja se kreće ka tešnjem uključivanju u Evropu". Solana se time osvrnuo, kako stoji u njegovom saopštenju, "na spekulacije u balkanskoj štampi oko buduće celovitosti Bosne i Hercegovine".

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta rekli da je Solaninim "osvrtom" EU posredno, ali jasno želela da iskaže "nezadovoljstvo i zabrinutost" zbog izjave jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice da je Republika Srpska "deo porodice koja je privremeno razdvojena". U Evropskoj uniji su, navedeno je, naišli na odjek "protesti i uznemirenje" koje je izjava Koštunice izazvala u Bosni i kod specijalnog izaslanika za BiH Pedija Ešdauna. "Evropska unija će pomoći BiH da to vidjenje pretvori u stvarnost", ističe Solana, posebno naglašavajući da su za "budućnost BiH odgovorni njeni gradjani", a ne bilo ko drugi spolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: