Sreda, 28.08.2002.

19:40

Razgovor komisija zemalja bivse SRJ o humanitarnim pitanjima

Izvor: SRNA, Beta

Default images
Clanovi Komisije jugoslovenske vlade za humanitarna pitanja i nestala lica poceli su u sredu razgovore sa komisijama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske o pitanjima nestalih sa prostora bivse Jugoslavije, saopsteno je u sredu iz Saveznog sekretarijata za informacije. U saopstenju se navodi da su komisije SRJ, BiH i Republike Srpske tokom pre podneva usaglasavale protokol o saradnji, a da su se u razgovore tokom popodneva ukljucili i clanovi hrvatske delegacije. "Tema razgovora je ekshumacija u Sremskoj Mitrovici, o cemu je jugoslovenska strana pripremila celokupnu dokumentaciju i spremna je da je preda zainteresovanim stranama. Ocekuje se da ce hrvatska strana predati dokumentaciju za ekshumaciju u Slavonskom Brodu", dodaje se u saopstenju.

Entitetske komisije za trazenje nestalih lica iz BiH i Komisija Vlade SR Jugoslavije za humanitarna pitanja i nestala lica, na sastanku u sredu u Beogradu, nisu postigle dogovor o protokolu kojim bi bila regulisana pitanja trazenja nestalih lica i ekshumacija."Protokol o saradnji nije prihvacen, jer nije prosao proceduru usaglasavanja u Republici Srpskoj, na nivou vlade i komisije", rekao je predsednik Komisije za trazenje nestalih RS Nedeljko Mitrovic. Prema njegovim recima, to je proceduralno-tehnicko pitanje, ali je bilo i pitanja sa kojima komisija nije mogla da se usaglasi, jer nije imala mandat. Prema njegovim recima, druga tema sastanka je bila ucesce i prisustvo svih zaintresovanih komisija sa prostora bivse Jugoslavije na eshumaciji tijela iz Sremske Mitrovice, koja su izvadjena iz rijeka Save i Dunava, tokom rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: