Ponedeljak, 25.12.2000.

23:36

ODRZANA SEDNICA VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

Izvor: B92

Default images
U Palati Federacije u Beogradu u ponedeljak je odrzana sednica Vrhovnog Saveta odbrane. Kako javlja Radio B92, prvi put nakon dve godine crnogorski predsednik Milo Djukanovic prisustvovao je sednici koja se odrzava u glavnom gradu. Sednici, koja je trajala vise od cetiri sata, prisustvovali su i jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica, predsednik Srbije Milan Milutinovic, premijer Zoran Zizic, nacelnik generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic i savezni ministar odbrane Slobodan Krapović. Po zavrsetku sastanka, ucesnici nisu davali izjave za javnost.

Na sednici Vrhovnog saveta odbrane razmatrana je situacija u regionu Bujanovca i kadrovska resenja u Vojsci Jugoslavije. "Savet je pozitivno ocenio angazovanje pripadnika Ministarstva unutrasnjih poslova i Vojske Jugoslavije u sprecavanju daljeg prodora teroristickih snaga na teritoriju opstina Presevo, Bujanovac i Medvedja", saopsteno je iz vojnog kabineta predsednika SRJ nakon sednice. VSO je predlozio da se od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatrazi da podrzi izmenu Vojno-tehnickog sporazuma u delu koji se odnosi na kopnenu zonu bezbednosti, "posto albanski teroristi koriste tu zonu za ugrozavanje bezbednosti na tom podrucju i van njega", pise u saopstenju koje prenosi Beta. Vojni kabinet Vojislava Kostunice je naveo da su na sednici doneti "konkretni zakljucci" o situaciji na Kosmetu i na jugu Srbije i najavio da ce uskoro biti odrzana nova sednica o tim problemima. VSO je "podrzao predstojece zasedanje Savezne skupstine na kojoj se ocekuje usvajanje posebne deklaracije o situaciji na prostoru opstina Presevo, Bujanovac i Medvedja".

Vrhovni savet odbrane smenio je komandanta Druge armije Vojske Jugoslavije, general-pukovnika Milorada Obradovica, javlja Srna, pozivajuci se na izvore u Saveznoj vladi. Obradovic je smenjen na zahtev predsednika Crne Gore Mila Djukanovica. Na mesto Obradovica bice postavljen general-pukovnik Jagos Stojanovic, prenosi Fonet. Izvor nije mogao da potvrdi da je smenjen i komandant Ratne mornarice, admiral Milan Zec, ciji je odlazak sa funkcije Djukanovic takodje zahtevao. U Saveznoj vladi tvrde da je Djukanovic trazio i da se na prostoru Crne Gore ukine emitovanje programa televizije "Ju info", ali da tom zahtevu nije udovoljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: