ZIZIC PODNEO EKSPOZE POSLANICIMA

Izvor: B92

Subota, 04.11.2000.

23:51

Default images
Mandatar savezne vlade Zoran Zizic u subotu je podneo ekspoze poslanicima savezne skupstine u kojem je najavio da ce se novi federalni kabinet odlikovati mudroscu i odmerenoscu. Kako javlja reporter B92, Zizic je precizirao da je sastav savezne vlade predlozen na osnovu koalicionog ugovora izmedju Socijalisticke narodne partije Crne Gore, Demokratske opozicije Srbije i Srpske narodne stranke. Mandatar je naglasio da je taj koalicioni ugovor otvoren za pristupanje i drugih politickih stranaka koje su za ocuvanje zajednicke drzave Crne Gore i Srbije napominjuci da je, u tom cilju, novoj saveznoj vladi podrsku dala crnogorska Narodna stranka.

Kao prioritetne ciljeve Savezne vlade Zizic je istakao: 1) "povratak SR Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu, evropske i svetske tokove uz nepokolebljivo i istrajno ocuvanje nacionalnog i drzavnog dostojanstva", 2) "obezbednjenje medjunarodne ekonomske podrske za privredni oporavak zemlje, podrske u obezbedjivanju potreba stanovnistva kao i pravicna raspodela inostrane finansijske podrske", 3) "harmonizacija odnosa Crne Gore i Srbije uz aktivnu saradnju saveznih organa i organa republika clanica na legalan i legitiman nacin kroz proces ustavnih promena" i 4) "dalji proces privredne i drustvene reforme uz ubrzavanje procesa privatizacije u pravcu daljeg uskladjivanja pravnog i ekonomskog sistema zemlje sa regulativom Evropske unije uz maksimalno izbegavanje negativnih rezultata koje su proizveli modeli primenjivani u drugim zemljama u tranziciji", rekao je mandatar Savezne vlade.

Zoran Zizic je pred poslanicima izjavio da saradnja sa Haskim tribunalom nije prioritet nove savezne vlade, napominjuci da toj saradnji ne bi trebalo podrediti druge zadatke. On je istakao da ce nova vlada raditi i na normalizaciji odnosa i saradnji sa drzavama susedima, kao i sa bivsim jugoslovenskim republikama.

“Posebna paznja ce se posvetiti daljem istrajavanju na doslednoj primeni Rezolucije UN 1244 kojom se garantuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i SRJ«, rekao je Zizic, dodajuci da je to jedno od najvaznijih drzavnih pitanja nase zemlje. "Rezolucija broj 1244 predstavlja jedini validni osnov i okvir za resavanje pitanja Kosova i Metohije" istakao je Zizic i konstatovao da je "sadasnje stanje i ponasanje UNMIK-a i Kfora u potpunosti u suprotnosti sa odredbama ove rezolucije, a podrska medjunarodnih snaga i civilne misije etnickom ciscenju srpskog, crnogorskog i sveg nealbanskog stanovnsitva, koje se vrsi od strane navodno transformisane OVK, predstavlja drasticno krsenje ovog dokumenta Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija". Posle svestrane analize sadasnjeg stanja na Kosovu i Metohiji i ovih ishitrenih lokalnih izbora, Savezna vlada ce izaci sa platformom resavanja ovog problema", rekao je Zizic podnoseci ekspoze poslanicima u Saveznoj skupstini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: