Četvrtak, 04.01.2001.

00:38

VETERAN ZALIVSKOG RATA O UPOTREBI OSIROMASENOG URANIJUMA

Izvor: B92

Default images
Kontroverza oko pogubnog uticaja municije sa osiromasenim uranijumom na ljudsko zdravlje dobila je siroki publicitet nakon Zalivskog rata 1991. godine. Profesor fizike i jedan od obolelih americkih veterana iz ovog sukoba, Amerikanac Dag Roki, vazi za jednog najaktivnijih zagovornika zabrane ovog materijala u vojne svrhe. Iz sireg razgovora koji smo vodili sa njim, za jutarnji dnevnik izdvajamo deo koji se tice upotrebe osiromasenog uranijuma u NATO intervencijama na podrucju bivse Jugoslavije:

“Osiromaseni uranijum koriscen je u intervencijama na Balkanu jos od 1994. i 1995. godine u Bosni. Pocetkom 1999. godine, pripremajuci se za intervenciju na Kosovu, americka vojska izvrsila je probno ispaljivanje municije sa osiromasenim uranijumom na portorikansko ostrvo Viekas. Danas, vise od godinu dana kasnije, stanovnici tog podrucja pate od ozbiljnih zdravstvenih tegoba, dok vlada Portorika od Vasingtona trazi pomoc u rasciscavanju zagadjenog terena i pruzanju medicinske pomoci obolelima. Sesnaestog aprila 1999. godine, trojica kolega fizicara i ja pozvani smo na sastanak sa clanovima nadzornog odbora predsednika Klintona. Rec je o osobama koje direktno podnose izvestaje predsedniku Sjedinjenih Drzava. Tom prilikom ponovo smo upozorili na poguban uticaj osiromasenog uranijuma i posebno smo zatrazili da to sredstvo ne bude korisceno na Kosovu, u Srbiji, Albaniji, Makedoniji ili bilo gde drugde na Balkanu. Prisutni predstavnici americkog ministarstva odbrane rekli su nam to nece uraditi. Posle godinu dana, vidimo da su to cinili upravo u casu dok su razgovarali sa nama”, kaze za B92 Dag Roki, veteran iz Zalivskog rata. Emisija "Jutopija" Radija B92 bice u cetvrtak posvecena upotrebi “osiromasenog uranijuma”, ili kako ga strucnjaci zovu “metala bescasca”, u vojne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: