Subota, 30.12.2000.

17:36

JOS JEDNA ZRTVA OSIROMASENOG URANIJUMA

Izvor: B92

Default images
Vojno tuzilastvo u Rimu raspolaze dokumentacijom koja potvrdjuje da je 31-godisnji karabinjer Rinaldo Kolombo, koji je 1995. godine bio pripadnik medjunarodnih mirovnih snaga u BiH, 29. septembra umro od leukemije. Kako prenosi SRNA, italijanski mediji u petak su javili da je Kolombo peti italijanski "mirotvorac" koji je oboleo od raka po povratku sa mirovne misije na teritoriji nekadasnje Jugoslavije. Prema tvrdnji italijanske organizacije za zastitu vojnog personala u mirovnim misijama, jos 12 vojnika koji su se vratili iz mirovnih misija na Balkanu nalaze se na detaljnim ispitivanjima. Trojica su oboljela od leukemije, jedan ima imunohistoloske probleme, dok osmorica imaju razlicite oblike tumora. Zbog toga je clan pomenute organizacije Andjelo Tartalja danas prozvao italijansku vladu da preispita zakon o produzenju boravka italijanskih vojnika na Kosmetu.

Belgijski ministar odbrane Andre Flao u petak je pozvao kolege iz zemalja NATO-a da razgovaraju o zdravstvenim problemima svojih vojnika koji su bili angazovani u mirovnim misijama na teritoriji nekadasnje Jugoslavije, u BiH i na Kosovu. Slucajevi malignih oboljenja koja bi mogla biti u vezi sa osiromasenim uranijumom, zabelezeni su i kod belgijskih, portugalskih, holandskih i britanskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: