COVIC: INTERNI DUG SRBIJE SKORO 1,5 MILIJARDI DINARA

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2000.

23:29

Default images
Potpredsednik Prelazne vlade Srbije Nebojsa Covic u ponedeljak uvece je saopstio da interni dug republike iznosi milijardu i 458 miliona dinara, javlja Beta. Covic je, gostujuci na Radio-televiziji Srbije, rekao da na osnovu podatka koje je bivsa republicka vlada predala novoj prelaznoj vladi, Srbija duguje 1,458 milijardi dinara mnogim bankama u republici, medju kojima su Komercijalna banka i Novosadska banka. Prema njegovim recima, najveci dug Srbija ima prema prema Narodnoj banci Jugoslavije, 999 miliona dinara.

On je naveo da su najvece plate imali clanovi Upravnog odbora "Telekoma" - 1.500 maraka i dodao da je tu platu imao bivsi ministar unutrasnih poslova Srbije Vlajko Stojiljkovic, koji je bio i predsednik Upravnog odbora "Telekoma". Prema njegovim recima, za obnovu Radio-televiziju Srbije je nakon proslogodisnjeg NATO bombardovanja namenjeno ukupno 81 milion i 828 hiljada dinara, ali ta suma nije iskoristena za plate ljudi niti za opremu. On je rekao da je policija "vec isplacena", a da samo deo obrazovanja i zdravstva nije dobio plate, kao i da se "jako mnogo duguje" i za penzije. Prema njegovim recima, Elektroprivreda Srbije (EPS) je "usla u leto" sa 2 miliona kvh duga, koji je u proteklom periodu vracen sistemima u okruzenju. Sada, umesto potrebne prozivodnje od 85-90 miliona kvh dnevno, EPS prozivodi samo oko 70 miliona kvh i tako je za oko 20 miliona kvh u dugu. On je rekao da je "'Progres gas trejd' monopolska firma" za isporuku gasa u Srbiju i upozorio da je neracionalnim odnosom izgubljeno mnogo para trgovinom gasa, pre svega, zbog gubitka gasa u transportu koji je do sada iznosio dva odsto, sto vise ne sme biti dopusteno. Prema njegovim recima, dnevno Srbiji treba 400 miliona kubika gasa, a cena 1.000 kubika gasa, na osnovu danasnjeg ugovora sa Gaspromom u koji su uracunati i troskovi transporta gasa do granice SRJ, iznosi oko 125 dolara. Prema Covicevim recima, bice ispitan dug "Progres gas trejda" od 260 milona dolara ruskoj kompaniji "Gasprom", kojim ce se baviti novi ministar za energetiku u Prelaznoj vladi Srbije Srba Antic iz Demokratske opozicije Srbije (DOS). Covic je rekao da je 3,5 miliona dinara bivsa Savezna vlada potrosila za nabavku secera koji je deljen po prodavnicima, a da je od prodaje "Telekoma" 580 miliona maraka otislo u Fond penzionog i invalidskog osiguranja. On je rekao da ce svi dugovi "biti uterani uz pomoc finansijske policije" koja ce imati maksimalnu zasitu, bez obzira o kome se radi i dodao da ce rad finansijske policije biti "maksimalno transparentan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: