Petak, 17.05.2002.

19:00

TRAJKOVIC: STRATEGIJA BEOGRADA PREMA KOSOVU NEOZBILJNA

Izvor: B92

Default images
Predsednistvo koalicije "Povratak" odlucilo je, u dogovoru s jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Kostunicom i premijerom Srbije Zoranom Djindjicem, da budu obavljeni dodatni razgovori sa srpskim kandidatima za ministre u kosovskoj vladi. Na dodatne razgovore ce biti pozvano 6 kandidata. Jedan od lidera DOS sa Kosova Momcilo Trajkovic izjavio je dopisniku Radija B92 da u Srbiji ne postoji ozbiljna strategija za povratak raseljenih na Kosovo. Trajkovic je ocenio da je "neozbiljno to sto vlasti o ovom problemu nemaju jasnu koncepciju". "Ovo je maj, a nema strategije. Cak i ako postoji strategija u Beogradu, ona je, po meni, neozbiljna. Ako tu strategiju jos nisu prihvatili ni medjunarodna zajednica, ni Albanci, sta ce beogradske vlasti reci sutra?", upitao je Trajkovic. On je rekao da je samo na centralno Kosovo moguce vratiti 50.000 Srba, ali je rekao da novac koji je dobio Koordinacioni centar nije usmeren na pravi nacin.

"Covic je dobio 50 miliona maraka ove godine. Hajde da izracunamo koliko bi se ljudi vratilo s 50 miliona maraka, umesto da se to lepo rasporedi, eno ga sediste na Dedinju", rekao je on. Trajkovic je optuzio vlasti u Beogradu da politika prema Kosovu jos nije promenjena u odnosu na politiku prethodnog rezima.

Reagujuci na Trajkoviceve optuzbe, sef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic u petak za Radio B92 tvrdi da Trajkovic iznosi neistine. "Covek kaze da mi nemamo strategiju, a strategija i program povratka su predstavljeni na Savetu bezbednosti. Prosle nedelje je to usvojila Vlada Srbije, a u petak i Savezna vlada. Pominjanje cifara i prica o nekih 50 miliona maraka, to su totalne dezinformacije i lazi. Mi nikad nase izvore nismo krili i oni su predstavljeni celoj javnosti, potrebno je samo da covek to procita. Medjutim, to je sve smisljeno da bi se uzimala energija i meni i Koordinacionom centru, da ne bismo mogli da radimo na resavanju problema Kosova i Metohije i zbrinjavanju ogromnog broja nesrecnih ljudi", kaze Covic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: