Sreda, 10.07.2002.

19:39

Neuspeo pokusaj iseljavanja raseljenih

Izvor: B92

Default images

Pripadnici budvanske policije i sudski izvrsitelji napustili su u utorak oko 11:30 odmaraliste u Kamenovu, nakon neuspelog pokusaja da isele 115 lica izbeglih sa Kosova i Metohije koja su tamo smestena. Raseljeni su novinarima kazali da im je dozvoljeno da u odmaralistu "Rekreatursa" u Kamenovu ostanu do daljeg, a policija nije objasnila zasto je odustala od iseljenja.

U akciji budvanskih policajaca i izvrsitelja Osnovnog suda u Kotoru, nekoliko lica je privedeno u Odeljenje bezbednosti u Budvi, a dve zene kojima je pozlilo prebacene su u budvanski Dom zdravlja.

Iseljavanje raseljenih pocelo je oko 9:35, kada je vise od 50 pripadnika Odeljenja bezbednosti krenulo sa sudskim izvrsiteljima ka kapiji na kojoj su bila raseljena lica, kao i nekoliko bivsih vlasnika zemljista na kome se nalazi odmaraliste "Rekreatursa".

Novinarima i snimateljima nije bio dozvoljen pristup odmaralistu sve dok policija nije otisla. Iseljavanje su, medjutim, posmatrali turisti koji se odmaraju u blizini Kamenova. Spor oko raseljenih lica smestenih u Kamenovu nastao je kada je Osnovni sud u Kotoru odlucio da to odmaraliste pripada preduzecu "Rekreaturs-Budva". Pravnici Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, medjutim, tvrde da je odmaraliste "Rekreatursa-Pristina" bespravno prevedeno na "Rekreaturs-Budva" i traze da vise od stotinu raseljenih Crnogoraca iz Metohije koji u njemu borave, tu i ostanu dok im se ne nadje odgovarajuci smestaj.

Predstavnik za stampu komesarijata za izbeglice UN u Beogradu Vesna Petkovic za radio B92 kaze da se raseljenim licima vec godinu dana nudi alternativno resenje za smestaj: "Nekih 150 lica je provalilo u taj objekat, znaci to je jedan, kako mi to kazemo i kako se to inace vodi, nepriznati kolektivni centar, sto znaci da i sam Komesarijat za raseljena lica Crne Gore, nije imao niti neke ingerencije, niti neku blizu kontrolu nad takvim centrom. Takvih centara ima mnogo i u Crnoj Gori, a i u Srbiji. No, uprkos tome, oni jesu dobijali humanitarnu pomoc i Komesarijat je sa svoje strane ucinio napor da im ponudi nekoliko smestaja i to cak i u blizini tog Kamenova. Jedan od tih smestaja bio je i kolektivni smestaj u Baosicima, sto je nekoliko kilometara od Kamenova. Medjutim, stanovnici Kamenova, koji su u stvari raseljena lica sa Kosova, su od pocetka imali jedan takav stav da ili svi ili niko. Znate, veoma je tesko naci sada smestaj za 150 ljudi na jednom jedinom mestu", kaze Petkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: