Ponedeljak, 10.06.2002.

19:00

NASTAVLJENE EKSHUMACIJE NN LICA KOJA POTRAZUJE HRVATSKA

Izvor: B92

Default images
Na novosadskom Novom groblju u ponedeljak ujutro poceta je druga faza ekshumacija nestalih lica, stradalih u ratu u Hrvatskoj u protekloj deceniji. Istrazni sudija Okruznog suda u Novom Sadu Miroslav Alimpic rekao je da ce do petka biti ekshumirano 48 tela, od cega ce 13 biti predato hrvatskoj strani. Za tih 13 NN lica preliminarnom identifikacijom utvrdjeno je da se nalaze na hrvatskom spisku nestalih i ona ce biti predata hrvatskoj strani, dok ce iz telesnih ostataka ostalih NN lica biti izvadjeni uzorci radi DNK-analize i utvrdjivanja njihovog identiteta, naveo je Alimpic. On je rekao da, za razliku od marta meseca, ekshumaciji ne prisustvuju istrazioci Haskog tribunala, koji su bili "uredno pozvani".

Predsednik jugoslovenske Komisije za humanitarna pitanja i nestala lica Maksim Korac najavio je da ce u septembru poceti ekshumacija 103 NN lica sa groblja u Sremskoj Mitrovici, za koje je hrvatska strana takodje pokazala interesovanje i dodao da ce slicnih ekshumacija biti i na groblju u Beogradu, gde je pokopano oko 60 NN lica i verovatno u Sapcu.

Korac je rekao da ce na ekshumacije u Sremskoj Mitrovici biti pozvani i predstavnici oba entiteta u Bosni i Hercegovini, posto se osnovano sumnja da na tom groblju ima i stradalih u ratu u BiH. On je jos rekao da su u Bosni i Hercegovini pronadjeni posmrtni ostaci pripadnika JNA koji su pokopani na dubini od oko 4 metra ili ispod vec postojecih humki. Korac je na konferenciji za novinare rekao da je savezna komisija dobila informacije da je "u jednom mestu, na jednom groblju" u BiH otkriveno da su vojnici JNA, koji su stradali u takozvanoj "tuzlanskoj koloni" na pocetku rata u BiH, pokopavani na dubinu od 4 metra.

"Takodje, na sarajevskom groblju Lav utvrdjeno je da su vojnici JNA pokopavani ispod humki muslimana. Ovi primeri govore da vojnici JNA nisu ubijeni samo u tuzlanskoj koloni ili u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu, vec verovatno i ranije, kada su izlazili u grad i odvodjeni iz kafana i ubijani", rekao je Korac. On je izrazio nezadovoljstvo saradnjom s vlastima u Federaciji BiH, kada su u pitanju ubijeni vojnici u tuzlanskoj koloni i u sarajevskoj Dobrovoljackoj ulici, i naveo da SRJ traga za 70 do 100 nestalih vojnika u tim kolonama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: