Petak, 07.06.2002.

19:00

ND TRAZI POVLACENJE ZAKONA O RADIODIFUZIJI IZ PROCEDURE

Izvor: B92

Default images
Nova demokratija smatra da Vlada Srbije treba da povuce Predlog zakona o radiodifuziji, koji je u junu trebalo da se nadje pred republickom skupstinom, i da ga uputi na doradu, izjavila je portparol te stranke Dragana Jovanovic. Prema njenim recima, resenje po kojem se formira Savet kao organ koji ce upravljati Republickom radiodifuznom agencijom, prakticno je neizvodljivo, jer vodi u beskrajno usaglasavanje zainteresovanih strana. Podsetimo da je prosle nedelje i Demokratski centar Dragoljuba Micunovica zatrazio da predlog Zakona o radiodifuziji bude povucen iz skupstinske procedure jer, navodno, daje prednost nevladinim u odnosu na drzavne i komercijalne medije.

Predsednik odbora za kulturu i informisanje Skupstine Srbije Ivan Andric kaze u izjavi za B 92 da tokom dosadasnjih razgovora u okviru odbora nije bilo zancajnih primedbi na predlog zakona. Cak i amndmani koji stizu ne menjaju njegovu sustinu vec se odnose na tehnicke detalje, kaze Ivan Andric. "Ocekujem da ce zakon o radiodifuziji proci skupstinsku proceduru. Do sada nije bilo nekih znacajnijih primedbi, postoje neke sumnje u valjanost tog zakona, ali one za sada nisu potvrdjene. Niko nije doneo neke argumente, pa cak ni amandmani koji sada stizu ne menjaju bitno koncept ni sustinu zakona, vec se odnose na neke tehnicke detalje, pre svega oko toga koliko traje dozvoljeno vreme reklamiranja, ko sve predlaze clanove saveta, ali u principu, medju strankama DOS-a postoji konsenzus da taj zakon treba da prodje. Sa tim se cak, na neki nacin, slaze i DSS, koja je opet dala neke svoje amandmane koji bitno ne menjaju sustinu zakona", kaze je Andric.

Rade Veljanovsi, clan radne grupe za izradu paketa zakona u oblasti medija, za B92 kaze da ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg ovaj zakon ne bi bio usvojen, jer je uradjen po evropskim standardima. "Tesko je predvideti da li ce zakon proci skupstinsku proceduru, mada, koliko ja znam posle razgovora u vladi Srbije i nadleznom odboru za kulturu i informisanje, ne postoji ni jedan razlog zbog cega se to ne bi dogodilo.

Napravili smo jedan zaista moderan zakon po evropskom modelu, koji bi nasu zemlju mogao da uvede u red saveremenih evropskih zemalja u oblasti radiodifuzije. Mislim da ne postoji ni jedan razlog da se to ne ucini, a na poslanicima je da odluce", kaze on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: