Ponedeljak, 20.05.2002.

19:00

BORBA PROTIV SVERCA CIGARETA

Izvor: B92

Default images
Zaplena svercovanih cigareta nastavljena je i u ponedeljak akcijom saobracajne policije u Bujanovcu koja je pronasla vise od pet hiljada boksova cigareta u jednom parkiranom automobilu. Istovremeno, istrazni sudija Opstinskog suda u Valjevu Nebojsa Popovic odredio je jednomesecni pritvor Nenadu Vukadinovicu iz Podgorice kod kojeg su pronadjene cigarete u vrednosti od 26 hiljada evra.

Vlada Srbije trebalo bi sledece nedelje da razmatar konacnu verziju zakona o duvanu i uredbu po kojoj ce umesto saveznog ministarstva finansija, akcizne markice izdavati republicka administracija. Markice ce, kako je najavio ministar Bozidar Djelic, imati hologram i bice skupe za falsifikovanje. Preuzimace ih samo distributeri cigareta ili proizvodjaci. Govoreci o kampanji republicke vlade u borbi protiv sverca cigareta koja je intezivirana tek u poslednje vreme, potpredsednik Zarko Korac kaze za Radio B92 da ona nije posledica pritiska medjunarodnih faktora: "Nije ni zbog kakvog pritiska spolja, nego su se stekli uslovi.

Kao sto je pocelo u Hrvatskoj, polako su poceli akteri sverca da se razotkrivaju, za nas je porazavajuce da je jedan od tih ljudi koji je ukljucen g. Pukanic, vlasnik Nacionala, koji je ovde citiran pet puta dnevno u napadima na Vladu Republike Srbije da je Vlada glavni svercer cigareta - pokazalo se kao u narodnoj prici da je onaj ko vice da ima vatre sam palikuca. Mislim da gradjani Srbije treba bolje da se osecaju ovog dana".

Savetnik saveznog ministra policije Goran Vesic uspehe drzavnih organa u otkrivanju kanala za sverc cigareta objasnjava ukljucivanjem u Interpol.

Na pitanje zasto je ova akcija pokrenuta tek sada kada je govora o duvanskoj mafiji bilo i ranije, Vesic odgovara recima da je za njenu pripremu bilo potrebno vreme: "Drzava je na vrlo ozbiljan nacin pocela time da se bavi i mi smo u medjuvremenu usli u Interpol, sada dobro saradjujemo, uspeli smo da dobijemo neku opremu, pomoc drugih drzava i sve je to rezultiralo jednom vrlo opseznom akcijom. Kada je ova vlast dosla procenat sverca cigaretama je bio 70%, sada je to nesto oko 30%.

Drugo, domace fabrike su bitno povecale proizvodnju, uspeli smo da rascistimo s Kosovom jer je izvor sverca Kosovo". Potpredsednik DSS Dragan Marsicanin medjutim, optuzuje Vladu Srbije da akciju sprecavanja sverca cigareta koristi za svoje reklamiranje. Kao primer, navodi akciju spaljivanja zaplenjenih cigareta u kojoj su uz prisusto kamera ucestvovali i ministri. "Godisnje se u Srbiju prosvercuje oko 7-8.000 tona cigareta i zbog toga drzava gubi oko 250 miliona maraka budzetskog prihoda, a u petak je zapocelo spaljivanje 80 tona, negde oko stotog dela onog sto u Srbiju nelegalno udje", kaze Marsicanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: