Ponedeljak, 20.05.2002.

19:00

RAZGOVOR O SRPSKIM SUDIJAMA NA KOSOVU

Izvor: B92

Default images
Ministar pravde Srbije Vladan Batic razgovarao je sa sefom UNMIK-ovog odeljenja za pravosudje Zanom Kadijem o mogucnostima zaposljavanja srpskih sudija i tuzilaca na Kosovu. Nakon sastanka Batic je izjavio da implementacija srpskih sudija u pravosudje na Kosovu ne moze biti posmatrano izolovano . " Ti ljudi ne mogu biti ovde u kucnom pritvoru , a da rade tako ozbiljan posao ", kaze Batic: "Mora da se stvori ambijent za normalan rad i funkcionisanje srpskih predstavnika u UNMIK-ovom pravosudju. Ne vredi da zivimo u iluzijama i da pricamo prazne price, naravno sa ispraznom retorikom o multietnickom Kosovu.

Neophodno je da se stvori klima za tu multietnicnost u svim segmentima, pa i u pravosudju. Ja sam trazio odgovor na konkretna pitanja, kako ce biti garantovana bezbednost, kako ce biti obezbedjen smestaj i ja nisam optimista da ce to moci brzo da se relalizuje, ali, eto, po prvi put se razgovara na tu temu", rekao je Batic.

Batic je najavio da ce plate nosilaca pravosudnih funkcija koji pristanu da rade na Kosovu biti srazmerne zaradama koje ce u Srbiji biti isplacivane od 1. jula, iako se "uslovi pod kojima ce raditi sudije na Kosovu ne mogu se porediti sa onima u Srbiji".

Sef UNMIK-ovog odeljenja za pravosudje Zan Kadi rekao je da UNMIK srpskim sudijama moze garantovati bezbednost samo u toku obavljanja njihove sluzbene duznosti. Kadi je istakao da je neophodna potpuna saradnja UNMIK-a sa Vladom Srbije kako bi se povecao broj srpskih sudija na Kosovu . " U ovom trenutku mi mozemo da ponudimo 40 mesta za srpske sudije i tuzioce na Kosovu , jer na Kosovu mora da postoji jedno jedinstveno sudstvo", istice Kadi: "Ne mozete imati dva sistema koje postoje na istoj teritoriji , jer to nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a . Sto se tice srpske zajednice postoje problemi koji se ticu povratka raseljenih, ali UNMIK pokusava to da resi na pozitivan nacin ". kaze sef UNMIK-ovog Odeljenja za pravosudje Zan Kadi.

Kadi je pozvao srpske sudije i tuzioce da se pismeno izjasne da li zele da rade na Kosovu. "Pismene izjave bice dobrodosle i bice pozdravljene od UNMIK-a i medjunarodne zajednice", rekao je Kadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: